Zastavite si karierne cilje za leto 2024

22.1.2024


Ob novem letu običajno potegnemo črto, naredimo bilanco preteklega leta in se pripravimo na začetek novega. To je tudi čas za uvajanje želenih sprememb in za zastavljanje novih (kariernih) ciljev. Januar je pravzaprav idealen mesec za iskanje nove zaposlitve ali za spremembo kariere, saj je zaradi sprejetja novih proračunov za tekoče leto takrat ponudba največja in prinaša nove priložnosti tako za delodajalce kot iskalce zaposlitve.

Če spadate v skupino oseb, ki razmišljajo o novi zaposlitvi ali spremembi kariere, je prestop v novo leto primeren za razmišljanje o preteklih izkušnjah in o usmerjanju v prihodnosti. Morda si želite na trenutnem delovnem mestu napredovati ali pa razmišljate o novi poklicni poti – novo zastavljeni cilji vam lahko pomagajo pri povečanju in ohranjanju motivacije. Kakšne karierne cilje si sploh zastaviti za leto 2024 in kako jih uresničiti?

1. Zastavite si realne cilje

Ko si boste ob novem letu postavljali cilje, naj bodo dosegljivi oziroma izvedljivi. Brez muje se še čevelj ne obuje, a upoštevajte, da boste z zastavljanjem preprostih ciljev te lažje dosegali in posledično ostali dosledni pri ohranjanju zastavljenih kariernih ambicij. Določite si prioritete – kaj vam je najpomembnejše? Nato si postavite cilje, ki vam bodo to pomagali tudi uresničiti.

2. Imejte vizijo – kaj si želite doseči v karieri?

Samozavedanje je v tem primeru ključnega pomena. Če imate težave, si zastavite naslednja vprašanja in razmislite o njih:

  • Kaj je moja strast, katere spretnosti in zanimanja premorem ter jih lahko prenesem na naslednjo stopnjo kariere?
  • Kateri so moji najvidnejši dosežki in izzivi minulega leta; kateri izzivi mi nudijo pogled na področja, ki zahtevajo dodatno rast in izboljšave?
  • Ali v trenutni službi doživljam občutke izpolnjenosti in zadovoljstva? Če ne, kakšni so razlogi? Mi delo nudi zadovoljstvo, ali je smiselno raziskati še druge možnosti?

Kadar natančno opredelite pomembnost cilja (in kako bo vplival na vaše življenje), je to lahko precejšnja spodbuda, da se pregrizete čez najzahtevnejše izzive in hitreje opomorete v primeru neuspeha.

3. Zastavite si kratkoročne in dolgoročne cilje

Ko boste ocenili, na kateri točki poklicne poti ste, določite svoje cilje. Razdelite jih na kratkoročne (leto dni ali manj) in dolgoročne (med tremi in petimi leti). Kratkoročni cilji predstavljajo gradnike dolgoročnih želja, zato poskrbite, da bodo ti nedvoumni in natančno opredeljeni. Primer: Vaš kratkoročni cilj je udeležba na določenem seminarju in pridobitev certifikata. Prav pridobitev tega certifikata pa je eden od pogojev za uresničitev dolgoročnega cilja – napredovati in postati vodja oddelka.

4. Ostanite predani učenju

Ne glede na področje opravljanja dela se lahko vselej naučite številnih novih dragocenih veščin, ki vam bodo pri karieri v pomoč. To je lahko učenje novega programskega jezika, obvladovanje določenega programskega orodja ali poglabljanje v nastajajoče tehnologije, kot sta umetna inteligenca ali kibernetska varnost. Če vam ni odveč in si vzamete čas za dodatno izobraževanje, vam to lahko pomaga pri uresničevanju kariernih ciljev. 

Tudi če vaše delo ne zahteva nenehnega strokovnega izobraževanja, je pomembna izpostavljenost novim idejam, saj boste zaradi tega dobri pri svojem delu. Poskusite raziskati teme, ki vas zanimajo, ali tiste, ki bi lahko pripomogle karieri. Če želite slediti najnovejšim trendom in napredku znotraj področja dela, se lahko udeležite predavanj in spletnih seminarjev, berete članke itn. Da bi razširili svoje znanje, pa sodelujte tudi pri pogovorih.

5. Prevzemite nadzor

Če ste pri kariernih ciljih ambiciozni, bodo ti od vas zahtevali veliko časa in truda, preden jih boste dosegli. Pomislite nase kot na športnika, ki teče maraton, in upoštevajte, da je dolgoročni uspeh posledica nenehnega truda in uporabe pametnih strategij. Bistveno je, da ste pozorni na ravni stresa. Prav tako ne pozabite na pomen zdrave prehrane, gibanja in počitka, saj ključno vplivajo na fizično zdravje in možgansko kemijo. Če še niste, se morda lahko preizkusite v meditaciji ali pisanju dnevnika – pri vsaki aktivnosti si vzemite nekaj minut zase in se osredotočite na zadeve, ki bi vam polepšale dan. Še nikomur namreč ni uspel veliki met brez podpore drugih. Nihče nikoli ne doseže velikih stvari popolnoma sam. Čeprav sta osebni trud in odločnost bistvena za uspeh, ne pozabite na podporni sistem, vključno z družino, prijatelji, mentorji in celo javnimi osebnostmi, ki so lahko vir navdiha in motivacije.

V poklicnem življenju je načrtovanje ključnega pomena. Čeprav je nemogoče predvideti vsak dogodek, pa vam dobro razdelan in oblikovan načrt omogoča, da si postavite cilje, ostanete osredotočeni in se prilagodite nepredvidenim okoliščinam. Razmišljajte na način, da v 365 dneh leta 2024 imate 365 priložnosti za prizadevanje, rast in napredek v smeri uspešne in izpolnjujoče kariere. Začnite novo leto na pozitiven način – poskrbite za ažuren in osvežen CV (o tem smo na Mojedelo.com pisali prejšnjič in si lahko preberete TUKAJ). Prav tako ne pozabite na mreženje s pomočjo poslovnih omrežij. Če se pojavi nekaj nepričakovanega, ste pripravljeni. Tako pošljete življenjepis brez odvečnega stresa ter popravkov v zadnjem trenutku.
 


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako (p)ostati organiziran in učinkovit pri delu?
2. Kako delovati samozavestneje na delovnem mestu?
3. Dodatne veščine – dodatne zaposlitvene priložnosti

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela