Dodatne veščine – dodatne zaposlitvene priložnosti

31.5.2023


Veščine so preplet sposobnosti, znanja, talentov in izkušenj, ki jih lahko uporabite, da dobro opravite svoje delo. Te sposobnosti lahko vključujejo mehke veščine, kot so medosebni odnosi, organizacija in vodenje, ali pa na drugi strani trde veščine, kot so raziskovanje, računalniško programiranje, računovodstvo, pisanje itn. Če si prizadevate izboljšati veščine, lahko to pomaga pri doseganju osebnih kariernih ciljev, kot je napredovanje ali postati strokovnjak na določenem področju.

Kaj so trde in mehke veščine?

Trde veščine pridobimo s pomočjo izobraževanja in so nujne za opravljanje določenega poklica. So poklicno specifične (npr. znanje postopkov striženja in barvanja las za frizerja). Mehke veščine je nekoliko težje opredeliti, lahko pa zanje trdimo, da so nujne za dobrega delavca – nakazujejo namreč, ali je posameznik dober delavec in sodelavec, saj med drugim odražajo njegov odnos do ljudi.


Karierni napredek je večini izjemno pomemben, zato je pomanjkanje priložnosti za napredovanje eden poglavitnih razlogov, ki jih ljudje navajajo, zakaj so zamenjali službo.

Če bi radi karierno napredovali, poiščite priložnosti za usposabljanje, ki ustrezajo vašim kariernim ciljem in ambicijam. Da vam nekoliko olajšamo iskanje, opisujemo nekaj veščin, ki so splošne za napredovanje v karieri.

1.) Samoanaliza

Ambicioznim ljudem je uporaba čustvene inteligence izhodišče za določitev lastnih sposobnosti, ravni znanja ter izboljšanja ciljev. Običajno delodajalci omogočajo svojim zaposlenim priložnosti za usposabljanje, toda te so prilagojene potrebam podjetja in ne delavca. Tako vas bo na primer šef usmeril k naprednim tečajem tehničnih ali poslovnih veščin, saj mu je v interesu, da zadovolji potrebe poslovnega načrtovanja in pridobivanja novih talentov.

Zato morate razviti sposobnost, da stopite korak nazaj, ocenite svojo uspešnost na delovnem mestu in nato samozavestno sledite področjem osebne rasti. Ta se pogosto osredotoča na mehke veščine (zadnje čase vse bolj znane tudi kot veščine opolnomočenja). Če delodajalcu ni smiselno, je dober argument trditev, da vam bodo mehke veščine pomagale do učinkovitejšega vodja.

2.) Analiza podatkov

Izraz 'informacija je moč' še nikoli ni bil primernejši. Časi, ko je bil edini 'računalniško pismen' vaš IT oddelek, so že zdavnaj minili. Uporaba sodobne programske opreme je v današnjem svetu nujna, pa naj bo to v primeru poštarja ali finančnega direktorja. Ker industrijo in trgovino poganjajo digitalne informacije, vam sposobnost zbiranja, analiziranja in uporabe podatkov močno izboljša zaposlitvene možnosti.

Še vedno ne verjamete? Če verjamete izvršnemu predsedniku uprave Google, Ericu Schmidtu, je bilo od začetka civilizacije do leta 2003 ustvarjenih pet eksabajtov informacij. Tolikšna količina informacij se zdaj ustvari v dveh dneh!

3.) Naslavljanje težav in razreševanje nesporazumov

Američani pravijo temu 'sposobnost razmišljanja na nogah', sami pa bi rekli, da se znate znajti – sploh, če vam intuicija dobro deluje. Vendar pa lahko to vrsto veščine razvijete tudi za napredovanje v karieri, saj kot ustvarjalec praktičnih in učinkovitih rešitev postanete še bolj nepogrešljiv del ekipe ne glede na začetno vlogo. Da bi nadgradili in utrdili to veščino, si poskusite nabrati čim več znanja in pogleda v delo oziroma panogo, saj boste na ta način lahko to védenje najhitreje uporabili. Pomaga tudi, če obvladate medosebne in komunikacijske veščine, ki omogočajo združiti čustveno inteligenco in aktivno poslušanje, saj ste tako pozornejši na težave in lahko oblikujete rešitve, še preden se 'težava' prelevi v 'krizo'. Če ste sposobni opaziti zgodnje opozorilne znake in konstruktivno posredovati, ste svojemu delodajalcu lahko še pomembnejši.

4.) Samozavest in vera vase

Sliši se kot še ena floskula, a v resnici pojma naslavljata vrhunsko prenosljivo znanje, če se odločite za menjavo poklicne poti. Občutek lastne vrednosti in prepričanje, da lahko svojemu naslednjemu delodajalcu resnično nekaj ponudite, vas na razgovorih lahko vodita daleč. Takšna vera vase izhaja iz predhodnega vlaganja v lastne zaposlitvene veščine in sposobnosti.

5.) Empatija

Empatijo je zelo težko izmeriti ali 'ponarediti'. Zakaj je torej tako zelo pomembna? Če ste sposobni razumeti in deliti čustva drugih ljudi, je lahko to enkraten način, da iz svojih sodelavcev izvabite najboljše in si z njimi zagotovite uspešno komunikacijo. Empatija je namreč temelj čustveno-inteligentnega vodenja, sploh pri vpeljevanju sprememb in razreševanju nesporazumov. Če ste sami in vaši nadrejeni empatični, boste oboji osebnostno zrasli, prav tako pa lahko pričakujete, da se bodo vaše karierne možnosti in delovni odnosi izboljšali.

Pomen vseživljenjskega učenja je kot na dlani, saj se zdi, da je ena od lastnosti vodij in uspešnih ljudi na različnih področjih življenja predanost stalnemu osebnemu in poklicnemu razvoju. S povečanjem nabora veščin se lahko pričvrstite kot nepogrešljivi na trenutnem delovnem mestu ali karieri. Če pa te veščine obogatite in razširite, pa si lahko omogočite službo na drugem področju ali panogi. Če želite v življenju napredovati, se morate nenehno izobraževati in izpopolnjevati – a ne samo na poklicni poti.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako pomembne so delodajalcem izkušnje?
2. Očarajte šefa s svojimi delovnimi navadami
3. Veščine za uspešno razreševanje sporov na delovnem mestu

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela