Temeljita predpriprava – ključ do uspešnega letnega razgovora

3.1.2024


Letni razgovor je odlična priložnost, da se s svojimi nadrejenimi odkrito pogovorite o svojih delovnih sposobnostih, veščinah in karierni rasti. Prav tako lahko osebni razgovor izkoristite tudi za pridobovanje koristnih povratnih informacij o svojih močnejših plateh, kar pa je še pomembneje, predvsem o področjih, na katerih imate še nekaj manevrskega prostora za izboljšavo. Vodje letne razgovore običajno izvajajo vsako leto, najpogosteje pa gre za sestanek ena na ena.

Torej, dobili ste vabilo na vaš letni razgovor, vendar niste najbolj navdušeni? Pa bi dejansko morali biti. Pregled uspešnosti, verjeli ali ne, lahko predstavlja stopničko navzgor pri vašem napredovanju. Če vam je letni razgovor odveč, spremenite svojo mentalno naravnanost, zasidrajte nasmešek na usta in se pripravite, da boste speljali vodo na svoj mlin. Kako? Spodaj je devet nasvetov, kako se temeljito pripraviti na letni razgovor, da boste blesteli.

1. Še enkrat preberite opis svojega delovnega mesta in zadolžitev

Če opisa nimate ali pa ga je treba posodobiti, skušajte to izkoristiti kot priložnost, da iz svojega zornega kota izdelate opis svojega dela oz. popis svojih delovnih zadolžitev in odgovornosti. Letni razgovor je kot naročen, da svoja pričakovanja okoli delovnega mesta uskladite s pričakovanji svojega šefa. Za nameček se lahko dogovorite tudi o morebitni nagradi, kadar ta »pričakovanja presežete«!

2. Ustvarite preglednico svojih delovnih zmag in dosežkov

Naj vam preide v navado, da zabeležite in dokumentirate vse svoje »delovne zmage« v posebni preglednici kariernih dosežkov. Hranite zapis vseh svojih dosežkov in ga sproti ažurirajte. V preglednico lahko vpisujete podatke o povečanju delovne storilnosti in zmanjšanju stroškov, prihranku časa na račun uporabe učinkovitih orodij ali delovnih strategij, skratka kakršno koli vplivno spremembo, ki priča o vaših delovnih dosežkih. Vanjo lahko zabeležite tudi prejeta sporočila in čestitke, ki ste jih prejeli v zahvalo za kakovostno opravljeno delo.. 

3. Preglejte zadane cilje iz vašega zadnjega letnega razgovora

Če je za vas to prvi letni razgovor, ali pa preprosto nimate pisnih ciljev, dodajte to na seznam svojih ciljev za naslednji pregled uspešnosti; oblikujte cilje za naslednje obdobje in definirajte, kako po vašem mnenju zgleda uspeh.  

4. Zabeležite in izpostavite tri tehtne dosežke

Da bi izbrali »prave« tri dosežke, razmislite o stvareh, na katere ste ponosni, da ste jih dosegli s svojim delom. Nato pa skušajte pri slednjih najti še skupno presečišče s tem, kar se zdi pomembno vašemu šefu, in kako je vaš dosežek (pozitivno) vplival na organizacijo. Vse to namreč dokazuje, da ste »zreli« za napredovanje.

5. Osredotočite se na tri cilje ali področja, na katerih se nameravate razvijati v naslednjem letu

Vaši cilji lahko zajemajo delovne naloge in veščine, ali pa si v naslednjem letu kot cilj zadate osebnostno rast. Izboljšanje v obeh kategorijah vam potencialno utegne zagarantirati večji zaslužek. Ko boste izbirali, katere tri cilje bi si zadali, imejte ponovno v mislih dosežke, ki so najpomembnejši za vašega šefa.

6. Bodite pozorni na povratne informacije

Če pridete na letni razgovor »oboroženi« s povratnimi informacijami drugih o sebi in svojih delovnih dosežkih, boste v samorefleksiji izpadli bolj verodostojni in objektivni. Ponekod povratne informacije o svojih zaposlenih zbirajo šefi. Če vaš šef nima te navade, nič hudega, poskrbite za to sami. Konec koncev je to vaša kariera – ne prepuščajte je naključjem ali dobri volji drugih. 

7. Napišite sami svojo oceno uspešnosti

Dobre (pred)priprave na letni razgovor so neobhodno zlo. Poglobite se in zberite svoje dosežke, cilje, povratne informacije in morebitne potrebne vire na kup, nato pa jih zapišite v pregledno, jedrnato in strukturirano obliko. Na ta način boste popolnoma pripravljeni na letni razgovor. Če se želite zares izkazati, lahko s skladu s kulturo vašega podjetja in preferencami vašega šefa pripravite celo predstavitev Power Point. 

8. Prepoznajte in izpostavite svoj edinstveni doprinos

Običajno je večina letnih razgovorov opravljenih na »horuk«; to pomeni, da vas ocenjujejo poleg vaših vrstnikov oziroma sodelavcev. Zato si vzemite nekaj časa, da ugotovite, kaj je na vas edinstvenega, kar prinašate na mizo. Stvar je namreč preprosta – tisto nekaj, zaradi česar ste edinstveni v kolektivu, vam omogoča tudi uspeh pri delu.  

9. Vzemite si čas za psihično pripravo

Mirnost in osredotočenost sta temelja za uspešen letni razgovor. Če boste na sestanek s šefom hiteli, bo to gotovo vplivalo na vašo prepričljivost povedanega. Poskrbite, da boste pred letnim razgovorom dobro naspani, poskusite pa lahko tudi s kratko meditacijo, da boste bolj osredotočeni. Poskrbite, da se boste zdravo prehranjevali celo leto; če ste na nekoliko bolj razdražljivi strani, je priporočljivo tudi, da uro pred in po razgovoru nimate dogovorjenih drugih sestankov.  


Kot že omenjeno, je letni razgovor dobra priložnost, da spregovorite o svojih nedavnih dosežkih in poudarite svoje edinstvene prednosti. Kadar govorite o doseženih ciljih, delodajalcem signalizirate, da ste predani podjetju in njegovi odličnosti ter vselej pripravljeni tudi na lastne izboljšave. Že res, da je za uspešen letni razgovor potrebnih nekaj predpriprav, truda in energije, a če nanj niste temeljito pripravljeni, kaj hitro lahko zamudite priložnost in recimo izgubite napredovanje, ki se vam je sicer obetalo pred razgovorom.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Dela prosti dnevi v letu 2024
2. Kako umetna inteligenca preoblikuje trg dela
3. 14 korakov za uspešno vključitev v novo delovno okolje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela