Leto je naokoli – čas, da osvežite svoj CV!

17.1.2024


Kadar iščete novo zaposlitev, lahko z ažurnim in pravilno posodobljenim življenjepisom morebitnemu delodajalcu zagotovite informacije o svojih spretnostih in kvalifikacijah, ki so relevantne za razpisano delovno mesto. Svoj CV osvežite tako, da vključite ključne podatke, ki odražajo nove delovne izkušnje, dodatna izobraževanja, certifikate ali veščine, ki ste jih pridobili, odkar ste posodabljali oziroma pisali življenjepis. Posodobljen CV, v katerega ste dodali in vešče opisali pridobljene sposobnosti, lahko pripomore, da vas kadroviki začnejo obravnavati kot izpopolnjene za novo delovno vlogo.

Kako pogosto osvežiti svoj CV?

Podatke v življenjepisu lahko posodobite vsakokrat, ko pridobite nove kvalifikacije, pa naj so to nove službene zadolžitve, trde veščine, strokovno izobraževanje ali certifikati. Poskrbite, da bo CV vselej ažuren, tudi če ne nameravate kmalu iskati nove zaposlitve. Če življenjepis posodobite tako, da odraža trenutne in najpomembnejše kvalifikacije, vam prihrani ogromno časa, ko boste iskali novo službo. Prednost ažurnega CV-ja je tudi, da ste pripravljeni, ko se ponudi priložnost, ki je morda niste pričakovali – napredovanje. Bistvo je, da življenjepis posodobite tako, da poudarite nove veščine in sposobnosti, ki ste jih pridobili na dosedanjih delovnih mestih.

1. Preverite, ali so navedeni podatki o stiku pravilni

V življenjepisu najprej preglejte podatke o stiku in se prepričajte, da sta telefonska številka in e-poštni naslov pravilno zapisana ter ažurna. Odstranite pa lahko nekatere podatke, ki so jih delodajalci zahtevali v preteklosti (na primer fizični naslov). Če se ne prijavljate na delovno mesto, pri katerem ima videz ključno vlogo (za igralsko ali manekensko delo), lahko iz glave življenjepisa odstranite tudi svojo fotografijo. Dandanes je v večini sodobnih CV-jev v ospredju običajno vključeno ime, telefonska številka, e-naslov in ime kraja, iz katerega prihaja kandidat; če imate izdelan profesionalni omrežni profil ali spletni portfelj, lahko v glavo vključite tudi povezavo do tega.

2. Osvežite seznam svojih kompetenc

Če iščete novo zaposlitev, se je raven vaših izkušenj, veščin in dosežkov verjetno spremenila, odkar ste posodabljali življenjepis. Da bi čim bolje odrazili ta napredek oziroma spremembo, napišite strokovni povzetek, ki vsebuje podrobnosti kvalifikacij za novo delo. Pri pisanju poklicnega povzetka ne pozabite upoštevati nalog, ki ste jih opravljali na preteklih položajih, in vseh dosežkov na teh položajih. Za lažjo predstavo: Če se potegujete za vodstveno vlogo, opišite nekaj pomembnih nalog, ki ste jih opravljali na trenutnem delovnem mestu, kot je nadzorovanje zaposlenih ali zagotavljanje razvojnega usposabljanja. Poudarite/opišete lahko tudi dosežek ali več v svoji nedavni vlogi, na primer ustvarjanje novega delovnega procesa za izboljšanje učinkovitosti ekipe.

3. Poudarite ustrezne/nujne delovne izkušnje

V razdelku o delovnih izkušnjah nanizajte točke, s katerimi opišete zadolžitve in dosežke na dosedanjih delovnih mestih. Točke kadrovikom omogočajo, da hitro pregledajo življenjepis in ugotovijo, ali vaše izkušnje ustrezajo razpisanemu delovnemu mestu. Vsako točko začnite z močnim glagolom, nato pa jedrnato opišite vplive svojega dela. S pridobivanjem različnih delovnih izkušenj lahko pri iskanju nove zaposlitve nekatere odgovornosti s starejših delovnih mest postanejo manj pomembne. Preglejte naloge in dosežke, ki jih navajate v razdelku z izkušnjami, ter poskusite ugotoviti, ali sovpadajo z odgovornostmi, navedenimi v razpisu za delovno mesto. Če najdete vsaj nekaj podobnosti, lahko napišete nove točke, ki so bolj povezane s položajem, za katerega se potegujete. Iz življenjepisa pa lahko odstranite tudi kakšno izkušnjo, še posebej, če je starejša od 10 let.

4. Vključite vse novo pridobljene veščine

V razdelek o spretnostih dodajte vse veščine, ki ste jih pridobili od posodobitve svojega življenjepisa. Vključite spretnosti, ki so pomembne za položaj, za katerega se potegujete, ter navedite spretnosti, ki se ujemajo z razpisnimi pogoji za navedeno zaposlitev. Če se želite zaposliti kot grafični oblikovalec, v ponudbi za delo navedite vsa tehnična znanja – morebitno posebno programsko opremo, ki jo uporabljate, tipografijo in uporabniško oblikovanje.

5. Ne pozabite na nedavna izobraževanja

Če ste od posodobitve življenjepisa opravili tudi dodatno izobraževanje, ga ne pozabite navesti. Prav tako vključite ime izobraževanja/delavnice in institucije, kjer je to potekalo. Kadar navajate izobrazbo, naj bo ta zapisana kronološko. Tako bo najprej navedena najnovejša diploma. Če ste diplomo pridobili pred manj kot tremi leti, lahko vključite tudi datum diplome. 


Čeprav je na prvi pogled videti, da je osvežitev CV-ja nekaj odvečnega, temu ni tako. S pridobivanjem novih znanj in izkušenj, ki jih vključite v posodobitev življenjepisa, lahko poudarite svojo usposobljenost. Vsaka nova točka na seznamu pridobljenih spretnosti vas lahko kvalificira za različna delovna mesta na višji ravni. Osvežen CV pa pomaga pojasniti tudi novo zastavljene karierne cilje in nudi pogled v nabor delovnih izkušenj – na ta način vodja zaposlovanja lahko kmalu ugotovi, kako dobro bi se ujeli v novi vlogi njihovega podjetja in ekipe.Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Primeri spremnih pisem
2. Primeri uspešnega življenjepisa: Katero obliko izbrati?
3. 5 napak v življenjepisu, ki vas bodo stale razgovora

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela