Zakaj je e-učenje pomembno za kariero?

21.2.2024


V digitalni dobi številna podjetja posegajo po e-učenju kot orodju za povečanje poslovne produktivnosti in učinkovitosti. V nenehno spreminjajočem se svetu je zaposlenim pomembno, da imajo dostop do najnovejših znanj, saj so le tako lahko uspešni pri opravljanju svojega dela, hkrati pa se po potrebi (na)učijo novih veščin. Svet vse bolj teži k mobilnosti; še nikoli doslej namreč ni toliko ljudi svojega dela opravljalo s pomočjo prenosnih računalnikov, tablic ali celo pametnih telefonov. To je izvajalce izobraževanj in vodje vodilo do razmišljanja o gradivu, ki bo dostopno vsem učencem na teh napravah – ne glede na lokacijo oziroma ali so navzoči v pisarni ali ne.

Danes številne organizacije, od velikih konglomeratov do malih zagonskih podjetij, e-učenje uporabljajo za usposabljanje in razvoj svojih zaposlenih ter z njim nadgrajujejo njihove kvalifikacije, jih učijo novih znanj in veščin ali pa jih prekvalificirajo za nova delovna mesta.

Kaj e-učenje sploh je?

E-učenje, e-izobraževanje ali elektronsko učenje je vrsta izobraževanja, usposabljanja in izmenjave znanja, ki se izvaja po spletu. Uporablja se v različnih okoljih, kot so akademsko izobraževanje, korporativno usposabljanje, nenehni strokovni razvoj in tečaji za razvoj spretnosti. Porast e-učenja je spodbudila široka uporaba računalnikov in spletne tehnologije, pospešila pa ga je pandemija covida-19, ki je botrovala porastu povpraševanja po rešitvah spletnega učenja.

Prednosti e-učenja na delovnem mestu so:

 • povečana poslovna produktivnost;
 • dostopnost, saj se lahko učite kjerkoli in kadarkoli;
 • hiter prenos znanja;
 • krajši čas usposabljanja;
 • manjša fluktuacija zaposlenih;
 • zmanjšanje potnih stroškov. 

Kako lahko e-učenje izboljša produktivnost na delovnem mestu?

Zaposleni bodo produktivnejši, če se učijo na računalniku. Naučiti se bodo morali veliko, saj e-izobraževanje ponuja več vsebin kot tradicionalno učenje. To je dober način učenja, ki hkrati prihrani tudi čas. Ker je e-učenje hitro in enostavno, zaposleni ne izgubljajo časa s potovanji in obiskovanjem sestankov – mar se ni veliko lažje povezati na splet kot pa potovati nekam, da bi se udeležili usposabljanja? E-izobraževanje je tudi stroškovno učinkovito, saj delodajalcu ni treba najemati predavateljev, ki zahtevajo visoke honorarje. To zagotovo prihrani nekaj denarja. Dodatna prednost je, da so zaposleni lahko samoiniciativni in se učijo v svojem ritmu – ni jim treba izgubljati časa s čakanjem na navodila predavatelja. Ker se zaposleni za svoje delo hitreje naučijo, prihranijo dodatni čas pri opravljanju delovnih nalog.

Zakaj je e-učenje koristno za zaposlene?

E-učenje je koristno, ker se lahko učite kadarkoli in kjerkoli. To ni le učenje, temveč je tudi zabava. Kadar pa je na voljo izobraževanje osebe, ki je ne poznate, se boste morda vprašali, ali bi se tega predavanja udeležili. Če je ta oseba morebiti izdelala nekaj objav v povezavi s svojim delom ali poslom na družbenih omrežjih, pa človeka zamika pokukati, kaj je na spletu, in se želi učiti iz izkušenj te osebe. Zakaj? Ker je zabavno! To je razlog več, da e-učenje postaja eno najbolj priljubljenih metod učenja. Posamezniki, ki so del določenega e-tečaja in so navdušeni nad gradivom ter dejansko želijo izkusiti koncepte, o katerih se učijo, z igro, kvizi, razpravami ipd., si informacije tudi bolje zapomnijo.

Zaposlenim je e-izobraževanje pomembno, ker znižuje stroške usposabljanja, omogoča več časa za usposabljanje ter povečuje učinkovitost poučevanja in učenja. Tako lahko trdimo, da je e-učenje v veliki meri spremenilo prejšnjo, klasično podobo usposabljanja. Če zaposlitev šele iščete, lahko s pomočjo e-učenja svoj življenjepis še izboljšate in vanj vnesete dodatne veščine in znanja, ki so vam prej onemogočali, da bi našli novo delo ali napredovali v karieri. Namen e-izobraževanja je odprava morebitnih vrzeli, ki jih imate v znanju in ovirajo vašo karierno rast in uspeh. Posamezniki in organizacije s pravo strategijo lahko uporabijo e-učenje za preprečevanje težav v delovnem procesu ter zagotavljanje visokokakovostnih izdelkov in storitev na vseh področjih svojega delovanja.

Zaradi česa je e-učenje privlačno?

Učinkovitost spletnega učnega tečaja je odvisna od vsebine. Bolj je tečaj ustrezen, privlačen in interaktiven, bolj bo učinkovit. Izbirate lahko med številnimi vrstami vsebin e-učenja, vključno:
 • s tečaji na podlagi diapozitivov (predstavitve s pomočjo programa PowerPoint);
 • s kvizi;
 • s spletnimi seminarji;
 • z video posnetki oziroma pričevanja drugih;
 • z e-knjigami;
 • s simulacijami;
 • s podkasti itn.
Vsak od naštetih ima svoje prednosti in je primeren za različne vrste učnih ciljev. Kadar dvomite o izbiri spletnega seminarja oziroma e-izobraževanju, upoštevajte svoje cilje in preference pri učenju – tako boste najlažje našli ustrezno vrsto vsebine za svoje e-učenje.

Razvijte spretnosti in posodobite svoj CV s pomočjo e-učenja 

Da bi bili uspešni, morate najprej vedeti, na katerih področjih niste in zakaj. Nato si zastavite cilje, s katerimi boste svoj manko lahko izničili oziroma znanja in veščine nadgradili. Če želite izboljšati svoje prodajne veščine, se lahko udeležite spletnega usposabljanja za izdelke in pridobivanje mehkih veščin. Če pa želite svojo splošno raven kvalifikacij nadgraditi, boste morali poiskati individualne programe usposabljanja, ki bodo naslovili potrebe, ki jih od vas zahteva določeno delovno mesto. Vsebine in vrsto e-izobraževanja prilagodite sebi; pomislite, kako si najlažje zapomnite stvari, nato pa poiščite vsebine, ki vam to omogočajo – za nekatere so to video tečaji, drugi imajo raje interakcijo z drugimi osebami, tretji kvize itn. Pripravite si načrt e-učenja, zapišite ga po korakih in razmislite, koliko ste pripravljeni investirati (če sploh) v posamezni korak. Ko veste, kaj si želite doseči, začnite brskati po spletu za ustreznimi tečaji in usposabljanji – začnite z vsebinami, ki vas pritegnejo, saj so za nadaljnjo ali želeno zaposlitev nujne. 

E-učenje se običajno nanaša na učno izkušnjo, ki je posredovana elektronsko. Je pristop, ki posamezniku omogoča prilagodljivo in udobno učno okolje, zajema različne metode, omogoča učenje na daljavo ter je na dosegu roke, torej izjemno priročno. Če orodja, ki so vam na voljo, izkoriščate za e-učenje, lahko vsak prostor in prosti trenutek pretvorite v priložnost za nadaljnji (karierni) razvoj.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Čustvena inteligenca na delovnem mestu in kako jo izboljšati
2. 14 korakov za uspešno vključitev v novo delovno okolje
3. Doprinos introvertov in ekstravertov na delovnem mestu

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela