Digitalna preobrazba na delovnem mestu: Stopite v korak s časom in izboljšajte svoje digitalne veščine

6.2.2024


Digitalna preobrazba običajno vključuje razvoj in implementacijo programske opreme, ki pomaga strankam, avtomatizacijo operacij ter analizo poslovnih modelov. Da bi podjetja lahko sledila razvijajočim se poslovnim in tržnim zahtevam, uporabljajo tehnologijo za spreminjanje novih ali obstoječih poslovnih procesov, kultur ter uporabniških izkušenj. Digitalna preobrazba pomaga organizacijam na novo zastaviti in osvežiti svoje poslovanje v digitalni dobi.

Nekaj primerov digitalne preobrazbe na delovnem mestu:

  • izdelava spletne strani podjetja,
  • izvajanje računalniških storitev za stranke,
  • uporaba umetne inteligence za pridobivanje pregledov v potrebe strank,
  • shranjevanje datotek na strežnik v oblaku,
  • vzpostavitev dela na daljavo,
  • avtomatizacija upravljanja zaposlenih,
  • nadgradnja programske opreme in drugih delovnih orodij.

Zakaj je digitalna preobrazba pomembna?

S pomočjo digitalne preobrazbe podjetja (p)ostajajo agilnejša in inovativnejša. Kadar so organizacije podvržene digitalni preobrazbi, prestrukturirajo dejavnosti, kar vpliva na vsak oddelek podjetja, hkrati pa omogočajo boljše sodelovanje med oddelki. Z uporabo procesa digitalne preobrazbe podjetja zbirajo, integrirajo in analizirajo podatke, ki imajo močan vpliv na izboljšanje poslovanja in povečan dobiček. Digitalna preobrazba sicer lahko predstavlja precejšen strošek, a je hkrati, če organizacija želi ostati konkurenčna v svoji panogi, zanjo neizbežna.

Kako izboljšati svoje digitalne veščine na delovnem mestu?

Ker se tehnologija tako hitro razvija, so za slehernika dandanes trdni temelji tehnološke pismenosti in razvite digitalne veščine postali neizbežni. Digitalna tehnologija je danes v jedru vsega – pa naj so to predstavitve s pomočjo programa PowerPoint, urejanje preglednic, sestanek po aplikaciji Zoom, ustvarjanje in deljenje življenjepisa v formatu PDF. Z uporabo digitalne tehnologije se široko odpira nov svet priložnosti in možnosti, povečajo pa se lahko tudi sposobnosti učenja, komuniciranja in organizacije. Z izboljšanjem digitalne pismenosti lahko na delovnem mestu povečate produktivnost, učinkovitost in konkurenčnost ter postanete dovzetnejši za nove priložnosti, rast in inovacije. V nadaljevanju navajamo nekaj načinov, kako lahko vodje podjetij in zaposleni izboljšajo svoje veščine digitalne pismenosti na delovnem mestu.

Menedžerji naj spodbujajo zaposlene k udeležbi v izobraževalnih programih za digitalno opismenjevanje in zagotavljajo priložnosti za nenehni strokovni razvoj. Naj bo kultura eksperimentiranja in inovativnosti nekaj vsakdanjega v delovnem okolju in kulturi – zaposleni naj preizkusijo čim več novih orodij in tehnologij, ki bi lahko pomagali racionalizirati procese ter izboljšati potek dela.
Zaposlenim zagotovite vire za podporo razvoja digitalnih veščin, kot so spletna izobraževanja, seminarji, delavnice in druga orodja.

Če želite nadrejenim pokazati nekaj samoiniciativnosti, lahko poiščite programe in tečaje digitalnega usposabljanja, da se naučite novih veščin in sledite nastajajočim tehnologijam. Bodite seznanjeni z novicami in trendi v panogi, spremljajte ustrezne profile, objave in račune na družbenih medijih ter se udeležujte konferenc in dogodkov. Pri vsakodnevnem delu lahko z uporabo digitalnih orodij in platform vadite, nato pa izboljšate svojo učinkovitost in produktivnost.

Kako je večja digitalna pismenost lahko uporabna v življenju?

Kadar nenehno širite in izboljšujete digitalne veščine, lahko samozavestno krmarite po digitalni pokrajini in izkoristite številne priložnosti, ki so na voljo. V nadaljevanju navajamo nekaj primerov, kako je izboljšanje digitalne pismenosti lahko v življenju uporabno:

1. Izboljšane možnosti za zaposlitev
S povečanjem digitalne pismenosti postanejo vaše možnosti za zaposlitev ali napredovanje na trenutnem delovnem mestu večje.

2. Izboljšana komunikacija
Vzdrževanje odnosov z družino in prijatelji, ki so oddaljeni, je precej lažje, kadar vam digitalne veščine ne predstavljajo težav. 

3. Boljši dostop do informacij
Če ste digitalno spretni, imate omogočen dostop do informacij in virov – od spletnih tečajev in vodnikov, digitalnih knjižnic do raznovrstnih raziskovalnih zbirk podatkov.

4. Povečana produktivnost
To je še posebej uporabno lastnikom podjetij, samostojnim podjetnikom ali vsem, ki si želijo zgolj povečati produktivnost. Če znate digitalna orodja in platforme učinkovito uporabljati, ste lahko učinkovitejši in naredite več v krajšem času.

Digitalna preobrazba spreminja delovna mesta, novi načini dela v prihodnosti pa se razvijajo izjemno hitro. Če želijo organizacije ostati konkurenčne in zadovoljiti potrebe strank in zaposlenih, se morajo tem spremembam prilagoditi. Čeprav tovrstna preobrazba predstavlja nove izzive, pa podjetjem in zaposlenim ponuja vznemirljive priložnosti za inovacije, avtomatizacijo in racionalizacijo poslovanja. Da bi organizacije in ljudje uspeli v digitalni dobi dela, morajo sprejeti tehnologijo, spodbujati in spremljati kulturo inovacij ter vlagati v samoizpopolnjevanje. Delo in prihodnost bosta namreč težila k vse večji digitalizaciji, zato bodo tisti, ki bodo sledili digitalni preobrazbi, v prihajajočih letih imeli zagotovo boljše možnosti za uspeh in napredovanje na delovnem mestu.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. 5 znakov, da ste napredovali, a se tega sploh ne zavedate
2. Sprememba kariere – kako se lotiti, kaj narediti, kaj ne narediti
3. Je delovni naziv pomemben in zakaj?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela