Kako ustvariti trajnostno poklicno pot?

23.2.2024


Predstavljajte si, da ste si ustvarili trajnostno poklicno pot. To pomeni, da imate zaposlitev, ki v celoti izkorišča vaše sposobnosti in vas nenehno spodbuja k razvoju novih. Ne le, da vas delo zanima, tudi vas navdaja z občutkom izpolnjenosti, pri tem pa naravnost uživate v novih priložnostih za učenje in razvoj. Delate in obdani ste z ljudmi, ki vam dajejo energijo. Prepričani ste, da ste zaradi svojih veščin in kompetenc dragoceni ter tržno zanimivi, do priložnosti pa lahko dostopate s pomočjo svojega mreženja. Svoje delo lahko usklajujete z drugimi (pomembnimi) stvarmi v svojem življenju, kot so družina, prijatelji in prosti čas. Zveni prelepo, da bi bilo res, kajne? Toda dejstvo je, da svet vse bolj teži k temu. Trajnostna kariera ni koristna le za zaposlene, temveč postaja gonilna sila uspešnega gospodarstva in družbe. 

Kaj pravzaprav sploh je trajnostna kariera? 

Če si želite ustvariti trajnostno kariero, se morate znati prilagoditi spreminjajočemu se trgu dela in ostati dolgoročno uspešni. Na ta način pomagate sebi in svojemu delodajalcu ostati konkurenčni v nepredvidljivem ter hitro spreminjajočem se svetu.

Kaj lahko storite za razvoj trajnostne kariere?

Trajnostno kariero lahko razvijete tako, da se osredotočite na naslednje komponente:

1. Zaupajte in naj vam zaupajo

Odlična osnova za trajnostno kariero je okolje, v katerem sta razvita odkrita komunikacija in zaupanje med zaposlenim in delodajalcem. Zato ne bodite v skrbeh in vstopite v dialog s svojim nadrejenim, drznite si (iz)postaviti vprašanja in izrazite svoja pričakovanja. To vselej počnite na profesionalen način, predvsem pa bodite dovzetni za povratne informacije.

2. Izboljšajte svoje možnosti za zaposljivost

Zaposljivost se nanaša na obseg, znotraj katerega vas trenutni delodajalec lahko 'uporabi', ali obseg, znotraj katerega bi lahko hitro našli novo zaposlitev. Če si želite ustvariti oziroma razviti trajnostno kariero, je to v veliki meri povezano z odnosom do vseživljenjskega učenja – pripravljenost na prekvalifikacijo in izpopolnjevanje sta bistvenega pomena, saj trg dela doživlja velike spremembe. Po drugi strani pa je visoka prilagodljivost ključnega pomena, če želite ostati zaposljivi tudi na dolgi rok. Vprašajte se, kako se odzivate na nepričakovane okoliščine? Ste usmerjeni v težavo ali rešitev? Kako kreativne so vaše rešitve? Odgovori na ta vprašanja so odlične iztočnice, ob katerih lahko razmislite, na katerih področjih imate še možnosti za izboljšave.

3. Svoje delo opravljajte kakovostno

Seveda mora biti vsakdo, ki si želi znotraj posamezne organizacije ali na trgu dela ohraniti pomembnost na dolgi rok, uspešen. To od posameznika zahteva posodabljanje veščin in znanja, kamor spadajo tudi mehke veščine, kot so vodenje, komunikacijske veščine in odločnost. Zaposleni, ki dobro združujejo mehke in trde veščine, so običajno visoko na seznamu želja vsakega sodobnega delodajalca.

4. Poskrbite za zdravo razmerje med poklicnim in zasebnim življenjem

Da ne bo pomote, razvoj trajnostne kariere ne pomeni 100-odstotne osredotočenosti na delo. Pri delu so lahko dolgoročno uspešni le ljudje, ki se redno sproščajo ter si vzamejo čas za družino in prijatelje. Zato kar pogumno – občasno zavestno potegnite ročno zavoro in si vzemite čas za premor.

5. (Po)skrbite za svoje zdravje

Fizično in duševno zdravje sta temelja trajnostne in uspešne poklicne kariere. Skrb za lastno zdravje je način, da se spopadete z današnjim zahtevnim delovnim ritmom in okoljem. Zato ne pozabite na zdravo prehrano in dovolj gibanja. Prav tako bodite pozorni, da si privoščite dovolj počitka, saj je to edini način, da si popolnoma zbistrite glavo in misli.

Dejstvo je, da ste kapitan svoje karierne barke. Sami najbolj poznate svoje ambicije, interese in vrednote. Nihče vas ne bo prijel za roko in vam pomagal ustvariti izpolnjujočo kariero – lahko pa vajeti prevzamete v svoje roke in si ustvarite želeno poklicno pot. Razvijte disciplino za prepoznavanje in dokumentiranje načinov, s katerimi povečujete svojo vrednost delodajalcu. Za lažjo predstavo: Ob koncu vsakega delovnega tedna si vzemite nekaj minut in zabeležite, česa ste se naučili in dosegli, prav tako zabeležite povratne informacije. S petimi do desetimi minutami sistematičnega truda tedensko si lahko hitro ustvarite bogat arhiv gradiva, ki ga lahko uporabite za poglobitev samozavedanja, izpopolnjevanje kariernih ciljev in dokumentacijo prispevka na delu.

Svoje dosežke povežite s kariernimi cilji. Občasno se o svojih ciljih pogovorite z vodjo, tudi če ni čas za letni razgovor. Z ljudmi, ki vam lahko pomagajo do priložnosti, ohranjajte pozitivne in produktivne odnose. Bodite pozorni na napredek in razvoj v industriji oziroma panogi dela ter na strateško usmeritev organizacije. Poglobite se in poskusite ugotoviti temeljne kompetence podjetja (zakaj je konkurenčen na trgu). Potrudite se dodati prispevek oziroma vzorno odigrati svojo vlogo. (Po)iščite načine, kako se vključiti in biti del obetavnih oziroma rastočih področij.

Trajnostna kariera je dinamična in prilagodljiva – odlikuje jo nenehno učenje, občasno obnavljanje znanja in harmonično ujemanje z veščinami, interesi ter vrednotami. S seboj prinaša občutek varnosti, saj ste z ustvarjanjem trajnostne poklicne poti poskrbeli tudi za lastno zaposljivost. Ključ do oblikovanja trajnostne kariere je poznavanje samega sebe; kaj vas zanima in navdaja z energijo, v čem ste najboljši in katere so vaše šibke strani. Če ste za nameček še uglašeni s področji in podjetji, ki vas zanimajo, boste zlahka prepoznali okoliščine in položaje, v katerih lahko nekaj dodate ter povečate vrednost sebi in organizaciji, v kateri ste zaposleni.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zakaj je e-učenje pomembno za kariero?
2. Kako umetna inteligenca preoblikuje trg dela
3. Sodelavci kot gradniki uspešne kariere: pomen in vpliv odnosov

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela