Čustvena inteligenca na delovnem mestu in kako jo izboljšati

13.2.2024


V zadnjih letih je pogosta tema pogovorov čustvena inteligenca – kaj to je in kako lahko človeku pomaga v pravzaprav kateri koli situaciji zrelo ter preudarno krmariti skozi vsakodnevni stres. Definicija čustvene inteligence je precej preprosta – gre za sposobnost posameznika, da čustva razume in z njimi tudi učinkovito upravlja. Čustvena inteligenca na delovnem mestu pa ne pripomore samo k ustvarjanju boljših odnosov in spodbuja pozitivno delovno okolje, temveč lahko s seboj prinese pomembne koristi ter ima velik pomen pri nadaljnjem razvoju in poteku vaše kariere.

Zakaj je čustvena inteligenca na delovnem mestu tako pomembna?

Na delovnem mestu igra čustvena inteligenca ključno vlogo in ima pomemben vpliv predvsem na to, kako zaposleni komunicirajo drug z drugim, se spopadajo s stresom in opravljajo svoje delo. Za nameček je čustvena inteligenca nalezljiva. Delodajalci se namreč zavedajo, da lahko zaposlovanje čustveno inteligentnega osebja ali dodatno razvijanje teh veščin pri obstoječem kadru pripomore k večjim dobičkom, po drugi strani pa se preostalo osebje nauči razumeti in obvladati lastna čustva, s čimer postanejo boljši člani ekipe. 

Zakaj delodajalci radi zaposlujejo čustveno inteligentne ljudi oziroma kaj so prednosti čustvene inteligence na delovnem mestu:

  • Zaposleni si bodo prizadevali doseči cilje organizacije ne glede na ovire, ki se pojavljajo.
  • Zaposleni bodo bolj motivirani za razumevanje lastnih čustev in čustev svojih kolegov.
  • Zdrava komunikacija pripomore k prepoznavanju in ustvarjanju skupnih ciljev celotnega podjetja.
  • Zaposleni imajo pozitiven pogled na delo.
  • Pripomore k bolj pozitivnim odnosom in globlji povezanosti med zaposlenimi.
  • Večja prilagodljivost; visoka čustvena inteligenca na delovnem mestu pomeni, da se lahko zaposleni učinkovito odzovejo na spremembe in obvladajo morebitni dodatni stres, ki ga te prinašajo.
  • Povečana učinkovitost na račun empatičnega osebja, ki sprejema odločitve na podlagi tega, kar je najboljše za vse vpletene.
  • Karierno napredovanje, saj se osebe z visoko čustveno inteligenco običajno dobro izkažejo na vodilnih položajih.

Da bi šli v korak s časom in se izboljšali tudi na tem področju, lahko iskalci zaposlitve sami storijo marsikaj v smislu napredovanja na področju čustvene inteligence.

Kako izboljšati čustveno inteligenco na delovnem mestu?

Čustvena inteligenca lahko pomembno prispeva k vašemu uspehu na delovnem mestu. Z izboljšanjem svoje čustvene inteligence boste navdihnili svojo ekipo in ostale sodelavce, hkrati pa ustvarili pozitivno delovno okolje zase in vse okoli vas. Niste prepričani, kako? V nadaljevanju naštevamo pet načinov za izboljšanje čustvene inteligence na delovnem mestu:

1. (Pre)poznajte svoje šibke plati:

Preden začnete delati na svoji čustveni inteligenci, je dobro, da (pre)poznate svoje slabosti. Samoocena vaših šibkih čustvenih plati vam omogoča, da začnete voditi sami sebe v drugo smer in postanete (bolj) razumevajoč komunikator.


2. Preglejte zgodovino svoje čustvene inteligence

Naredite bilanco s pregledom zgodovine svoje čustvene inteligence; če se ozrete nazaj in prebrskate svoja stara elektronska in sms sporočila, razmislite o tem, kako ste se odzvali in ravnali v različnih okoliščinah. Primer: Se morda spomnite primera, ko bi se lahko odzvali bolj sočutno? Pomislite, kako komunicirate, in naj vam ta razmislek pomaga spoznati, kako se s tovrstnimi podobnimi okoliščinami v prihodnosti bolj učinkovito spopasti.


3. Bodite dovzetni za povratne informacije

Če želite bolje razumeti svoje čustvovanje, poprosite za povratne informacije tiste posameznike, ki jim najbolj zaupate. Ti vam bodo pošteno povedali, kako komunicirate, povratne informacije, ki jih prejmete od njih, pa vam lahko marsikaj razkrijejo. Vprašajte katerega izmed družinskih članov ali prijatelja, da vam pojasni, kako (dobro) komunicirate z ljudmi. Odgovor vam bo pomagal razumeti, kako vas dojemajo drugi in kaj lahko naredite za pozitivno spremembo.


4. Prosite za pomoč

Če želite izboljšati svojo čustveno inteligenco na delovnem mestu, prosite za pomoč svojega vodjo ali mentorja. Pojasnite, da si želite izboljšati komunikacijske ali vodstvene sposobnosti, in jih povprašajte za predloge. Primer: Razmislite o udeležbi na seminarju za usposabljanje ali o sodelovanju pri določeni dejavnosti na delovnem mestu, ki bi lahko koristila celotni ekipi.


5. Udejanjajte čustveno inteligenco vsak dan

Če je le mogoče, poskušajte vsak dan vaditi vse, kar ste se o čustveni inteligenci naučili od sebe in drugih. Če znate prepoznati svoje šibke plati in zaprositi za pomoč ter povratne informacije, lahko hitro sestavite seznam področij, na katerih imate na voljo še nekaj prostora za izboljšave.


Čustvena inteligenca je zagotovo veščina, ki ima lahko velik in zelo pozitiven vpliv na delovno mesto – pa naj gre za nekoga, ki zaposlitev še išče, je že del kolektiva, ali pa je na vodilni poziciji. Kadar ljudje znotraj organizacije, zlasti vodje, izkazujejo čustveno inteligenco, to spodbuja vse, da storijo enako. In kot smo omenili na začetku, je čustvena inteligenca uporabno orodje v vseh sferah življenja, saj se znajo čustveno inteligentni ljudje bolje spoprijeti s konflikti in negativnimi čustvi ter jih uspešno tudi razrešiti.Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako umetna inteligenca preoblikuje trg dela
2. Kako shajati s toksičnim šefom?
3. Sodelavci kot gradniki uspešne kariere: pomen in vpliv odnosov

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela