10 strategij za uspešno iskanje zaposlitve

10.1.2024


Iskanje zaposlitve je lahko dolgotrajen postopek, saj v najboljšem primeru traja nekaj tednov, v najslabšem pa tudi več mesecev. Če želite postopek pridobivanja novega dela skrajšati in hkrati temeljito raziskati vse svoje karierne priložnosti, si je smiselno omisliti strategijo iskanja (nove) zaposlitve.

Tokrat se bomo osredotočili na proaktivne strategije iskanja službe, kar pomeni, da zaposlitev in podjetje izbere iskalec zaposlitve in ne obratno. Na ta način lahko oseba najde/pridobi službo, ki si jo je sama izbrala in si zanjo prizadevala, namesto da bi le iskala zaposlitve, ki so na voljo s pomočjo Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, različnih zaposlitvenih portalov ali kadrovikov.

1. Ustvarite seznam podjetij, v katerih bi želeli opravljati delo

Začnite z nizanjem imen podjetij, v katerih želite opravljati delo. Nato se posvetujte s prijatelji in sodelavci, ki podjetja in njihov način delovanja poznajo, ter upoštevajte njihova priporočila. Podjetja zlahka preverite tudi na različnih družbenih omrežjih. Ko najdete organizacijo, ki vam je zanimiva, izberite njen profil in poskusite ugotoviti, ali je to delovno okolje, ki si ga želite oziroma vas zanima. Če vam je podjetje všeč, je na družbenih omrežjih običajno možnost sledenja njegovim objavam – tako boste s sporočili podjetja vselej seznanjeni.

2. Temeljito raziščite bodoče zaposlovalce

Pri tem koraku poskusite pridobiti čim več informacij o podjetju, ki je pritegnilo vašo pozornost, in ugotoviti, ali je to kraj, kjer bi radi opravljali delo. Prva poteza je obisk njihove spletne strani in branje zavihkov, v katerih so opisani poslanstvo, vizija ter strategija podjetja. Dober pogled v okoliščine podajo tudi novice, zgodovina podjetja in produkti/storitve, ki jih izdelujejo/izvajajo. To vam bo pomagalo bolje razumeti podjetje, področje njegovega strokovnega znanja in korporativno kulturo podjetja. 

3. Izkoristite svojo socialno mrežo

Pri tem morate seveda narediti predhodno selekcijo, saj niso vsi vaši prijatelji s Facebooka ali Instagrama prava ciljna skupina. Če ste prisotni na družbenih omrežjih, upoštevajte, da lahko hitro preverite število ljudi, ki so zaposleni v podjetju, za katero se zanimate. Ne bojte se poiskati nasveta, saj nikoli ne veste, kdo vas lahko priporoči ali vam nameni dober namig. To storite z vprašanjem: »Podjetje XYZ me zanima kot morebitni delodajalec. Zanima me, ali mi lahko poveste nekaj o njihovi korporativni kulturi?« Predvsem pa iščite zaposlitvene priložnosti, ki ustrezajo vaši niši. Če nekoga poznate znotraj podjetja, v katerem se želite zaposliti, vam lahko pove, kdo je vodja zaposlovanja, in navede elektronski naslov, da lahko tej osebi posredujete svoj življenjepis.  

4. Bodite diskretni

Če ste v postopku zamenjave službe, tega ne povejte sodelavcem, čeprav so vam zelo blizu. Če nadrejeni izvedo, da iščete drugo zaposlitev, si lahko to novico razlagajo v negativnem smislu. Tako imajo kmalu občutek, da s svojim trenutnim položajem niste zadovoljni. Pogosto se namreč dogaja, da v tovrstnih primerih nadrejeni začnejo za vaše delovno mesto iskati zamenjavo, kar je lahko nevarno, če si morate novo službo šele zagotoviti.

5. Ostanite osredotočeni

Iskanje nove službe je lahko zaposlitev za polni delovni čas. Izdelajte si dnevne, tedenske in mesečne zapiske o dejavnostih, povezanih z iskanjem zaposlitve. Zabeležite si priložnosti, organizacije in stike, ki jih je priporočljivo spremljati. Naredite tudi urnik, kdaj nameravate to storiti. Kljub temu pa bodite še vedno osredotočeni na svoje nujne strokovne naloge na trenutnem delovnem mestu.

6. Zaposlitev iščite v svojem prostem času

Za iskanje zaposlitve in uporabo strategij izkoristite svoj prosti čas. Svojega delovnega časa pri trenutnem delodajalcu ne izkoriščajte za iskanje drugih služb. Večina podjetij ima namreč možnost ogleda spletne zgodovine svojih zaposlenih – z dolgim seznamom zaposlitvenih oglasov boste nedvomno pustili slab vtis. Oglase za delo lahko prebirate doma ali med malico na svojem telefonu. 

7. Zavedajte se svojih želja

Bodite pozorni na opredelitev oziroma ubeseditev iskanja v službi. Delodajalci ne marajo kandidatov, ki natanko vedo, kaj iščejo v svoji karieri, in glede svoje vloge znotraj dela nimajo nikakršnih dvomov. Poiščite svojo nišo in jo opredelite! 

8. Ustvarite odličen življenjepis

Premišljeno napisan življenjepis in spremno pismo, ki opredeljujeta vaše prednosti in cilje, sta pri iskanju (nove) zaposlitve ključnega pomena. Bistveno je, da je življenjepis pregleden, spremno pismo pa ni suhoparno – oboje v ujemajočem se formatu. Ne pozabite, spremno pismo in CV sta vaša priložnost, da se prodate, in sta pogoja, da se sploh lahko tržite.  

9. Sodelujte na zaposlitvenih sejmih

Karierni sejem, kot je vsakoletni Mojedelo.com, je odlična priložnost, da spoznate delodajalce, ki neposredno zaposlujejo. Če se na sejem pripravite vnaprej, lahko ugotovite, katere organizacije se bodo udeležile zaposlitvenega sejma. Nato določite podjetja, ki vas najbolj zanimajo kot bodoči delodajalci, in jih temeljito raziščite. Vaša (pred)priprava bo na sejmu vidna med neposrednim pogovorom s potencialnim delodajalcem. Tako boste poskrbeli, da si vas bo ob koncu dneva bolj zapomnil. Lahko pa si na ta način zagotovite razgovor kar med samim potekom sejma.  

10. Spremljajte spletne strani podjetij, v katerih bi radi opravljali delo

Če imate že izdelan ožji izbor podjetij, v katerih bi radi opravljali delo, obiščite njihovo spletno stran, da ugotovite, ali zaposlujejo. Številna podjetja namreč ne oglašujejo svojih prostih delovnih mest na spletnih mestih za zaposlovanje, ampak jih objavijo le na svoji spletni strani in delijo na družbenih medijih.  


Za uspešno iskanje zaposlitve, ne glede na to, ali ste brezposelni in iščete zaposlitev ali pa zgolj razmišljate o naslednjem koraku pri svoji karieri, so ključnega pomena učinkovite strategije. Če postopek iskanja in prijavljanja na delo obvladujete s preverjenimi strategijami, vam te lahko najprej pomagajo najti najboljše zaposlitvene priložnosti, v nadaljevanju pa celo pridobiti zaposlitev, za katero ste si prizadevali. Poznavanje različnih vrst strategij iskanja zaposlitve vam lahko pomaga tudi oceniti, katera strategija bo najbolj učinkovita glede na vaše okoliščine.


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Zastavite si svoje karierne cilje
2. Sprememba kariere - kako se lotiti, kaj narediti, kaj ne narediti
3. Primeren življenjepis - ključ do povabila na razgovor

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela