14 korakov za uspešno vključitev v novo delovno okolje

19.12.2023


Vsaka nova služba je prelomnica, polna izzivov, stresa in pričakovanj. Pri vključevanju v novo okolje so prvi tedni ključni, saj postavljajo temelje vašega napredka. Za uspešno vključitev in pridobitev spoštovanja sodelavcev ter nadrejenih smo za vas pripravili nekaj konkretnih nasvetov.

1. Spoštovanje rokov

Zavezanost, da opravite naloge v roku, kaže, da ste zanesljivi. Če menite, da ne boste mogli končati naloge do določenega datuma, o tem pravočasno obvestite vodjo in preverite, ali je datum mogoče prilagoditi. S tem pokažete, da vam je mar za uspeh projekta.

2. Doslednost je ključna

S sledenjem načelom, ki jih zagovarjate, si pridobite spoštovanje delodajalca in sodelavcev. Na primer, če od drugih pričakujete točnost, bodite zgled. Upoštevajte kodekse in politike podjetja. 

3. Spoštovanje sodelavcev

Spoštovanje izkazujte vsem, s katerimi delate, saj to kaže vašo zrelost in zmožnost sodelovanja v dobro celotne ekipe in podjetja.  

4. Pohvale in priznanja

Pomanjkanje priznanja je glavni razlog, zakaj ljudje zapustijo svoje delodajalce. Bodite med prvimi, ki čestitajo članom ekipe ter tako spodbujajte okolje priznanja. Pomembno je pohvaliti sodelavce, če prejmejo napredovanje ali nagrado, tudi če so bili za napredovanje izbrani pred vami. 

5. Odločna komunikacija

Komunikacija je danes pomembnejša kot kadarkoli prej, ne glede na vaš položaj. Pomembno je pravočasno in transparentno predstaviti informacije na način, ki je razumljiv in učinkovit.

6. Dobro poslušanje

Skoraj vsak misli, da je dober poslušalec, vendar bi bila večina presenečena, koliko informacij se v komunikaciji izgubi. Spoštovanje si boste pridobili, če boste najprej prisluhnili drugim. Upoštevanje mnenj prispeva k bogatejšim in bolj raznolikim razpravam. 

7. Samozavest, ne aroganca

Samozavestni ljudje pridobijo spoštovanje, ker kažejo zaupanje vase, svoja dejanja in dejanja drugih. Vaša samozavest se lahko kaže v načinu, kako opravljate svoje delo s kompetentnostjo in navdušenjem. 

8. Ponižnost in samozavest

Ponižnost in samozavest se lahko združita. Če verjamete vase in v svoje sposobnosti, je pomembno tudi priznati svoje napake in prepoznati kakovosti drugih.  

9. Potrpežljivost je vrlina

Kljub življenju v družbi takojšnje zadovoljitve, vsi delamo napake – tako v službi kot zunaj nje. Spoštujte proces učenja in rasti vseh sodelavcev in jim dajte prostor za napake in izboljšave. 

10. Bodite pozitivna sila

Obvladujte svoj odnos, sicer bo ta obvladoval vas. Odnos v ekipi je lahko močno povezan z njeno uspešnostjo. Odnos ene osebe lahko vpliva na celotno ekipo. Ljudje vas bodo spoštovali, če boste gonilo pozitivnosti in navdiha.

11. Zagotavljanje konstruktivnih dialogov

Tudi v najboljših delovnih okoljih boste imeli včasih stališče, ki se razlikuje od večine. Poskrbite, da tega spoštljivo izrazite in ne vsiljujete. 

12. Standardi

Določite standarde za pričakovano delo v ekipi. Ekipa z visokimi in doslednimi standardi najbolje deluje.

13. Profesionalnost na prvem mestu

Spoštovanje spodbuja profesionalnost vašega obnašanja, ravnanja, načina reševanja situacij in vedenja v različnih okoljih.

14. Postanite nepogrešljivi

Poskrbite, da s svojimi sposobnostmi, prizadevnostjo, zanesljivostjo in rezultati, ki jih prinašate podjetju, postanete nepogrešljivi.


Spoštovanje na delovnem mestu je plod doslednosti, empatije in prizadevanja za vzpostavitev kakovostnih odnosov. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov lahko okrepite spoštovanje v delovnem okolju ter si ustvarite trdno podlago za uspešno in trajnostno kariero v novem delovnem okolju. 

Naj bo vaš začetek v novem delovnem okolju uspešen in navdihujoč!


Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Doprinos introvertov in ekstravertov na delovnem mestu
2. Kako (p)ostati organiziran in učinkovit pri delu?
3. Kako s pravilno prehrano izboljšati produktivnost na delovnem mestu

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela