Razgovor za službo – kako obvladujete velike delovne obremenitve?

22.2.2023


Prejeli ste vabilo na razgovor. Kadrovik bo srečanje želel izkoristiti, da izve čim več o vas in vaših sposobnostih, kakšno vrsto delovne obremenitve pričakujete, pa tudi o tem, kako obvladujete upravljanje več nalog hkrati.

Cilj podrobnega izpraševanja je oceniti vašo sposobnost delovanja pod pritiskom, saj na vsakem delovnem mestu delovne obremenitve nihajo. Številnim podjetjem je zato pomembno, da člani ekip obvladajo povečan obseg delovnih obremenitev (stres).

Kako torej najbolje odgovoriti na vprašanje Ali zmorete prenesti velike delovne obremenitve? Obstaja kar nekaj prijemov, s katerimi lahko oblikujete učinkovit odgovor na to vprašanje. Pri izbiri metode upoštevajte osebne sposobnosti in izkušnje. Pri pripravi odgovora pa si lahko pomagate z naslednjimi smernicami.

Pri odgovoru poudarite svoje spretnosti in sposobnosti

Osredotočite se na spretnosti, ki jih imate in vam omogočajo učinkovito obvladovanje številnih delovnih nalog. To lahko vključuje veščine dobre organizacije, upravljanja časa, vodenja, komunikacije in vztrajnosti. Svoje veščine opišite tako, da pojasnite, kako ste jih pridobili, ob tem pa opišite tudi okoliščine, ki so vas pripravile na obvladovanje izrazitih delovnih obremenitev.

»Ponosna sem na svojo sposobnost upravljanja časa, hkrati pa znam, če je treba, odlično delegirati. Prav ti sposobnosti mi pomagata obvladovati delovne zadolžitve in raven stresa, kadar imam povečan obseg dela. Ker vem, katere delovne naloge lahko prepustim svojim sodelavcem, sem učinkovita tudi pri obsežnejših delovnih obremenitvah. Če hkrati nekoliko priredim urnike, delo nikoli ne zastaja.«


Uporabite informacije, ki jih je organizacija nanizala pri oglasu za službo

Preden se udeležite razgovora, preglejte še enkrat oglas za delo in informacije, ki ste jih pridobili o podjetju in delovnem mestu. Tako boste hitro prepoznali, katere ključne besede uporabljati med razgovorom. Če je v več oglasih za delo zapisano, da je najboljši kandidat dobro organiziran, to vključite v svoj odgovor.

»Ker se osredotočam na razvoj učinkovitih organizacijskih sistemov, lahko prenesem velike delovne obremenitve. Imam odlične organizacijske sposobnosti, ki mi pomagajo pri vzdrževanju urejenega delovnega prostora in pri urejanju prednostnih nalog. Rad ustvarjam metode, ki mi zagotovijo, da dokončam vsako zadano nalogo. Da bi bil čim bolj učinkovit, uporabljam dnevne in tedenske urnike, naloge in časovni okvir si beležim v koledarjih, vselej imam nastavljene opomnike in pripravljene sezname opravil. Vsak dan sproti osvežujem tudi tekoči dnevni red, ki me spomni na prioritetne delovne naloge.«


Osredotočite se na svojo edinstveno poklicno vrednost

Da bi od drugih kandidatov izstopali, lahko na to vprašanje odgovorite tako, da se osredotočite na preplet svojih edinstvenih spretnosti in lastnosti. Opišite okoliščine, ki so vas pripravile na obvladovanje velikih delovnih obremenitev, ali pojasnite, katere sposobnosti najbolje dopolnjujejo hitro delovno okolje – tako lahko opišete svojo večopravilnost ali sposobnost dela v skupini.

»Trenutno sem predsednik lokalnega športnega in kulturnega društva. Za obe društvi pripravljam urnike aktivnosti, upravljam finance in skrbim za administrativna dela. Kot predsednik obeh društev sem se naučil obvladovati velikih količin dela, opravljati več nalog hkrati in dati prednost najpomembnejšim, pri čemer sem moral zagotoviti najboljšo možno storitev članom obeh društev.«


Pojasnite svoje sposobnosti ob konkretnem primeru

Primeri prejšnjih izkušenj so dober način, da vodji zaposlovanja pokažete svoje spretnosti in sposobnosti. Odličen način, da demonstrirate svojo sposobnost obvladovanja delovnih obremenitev, je razlaga, kako vam je uspelo to storiti na prejšnjem delovnem mestu. Če se pri odgovarjanju na vprašanje odločite za ta pristop, navedite kontekst, opišite delo, ki ste ga morali opraviti, in naštejte metode, ki ste jih uporabili, da ste bili učinkoviti.

»Na prejšnjem delovnem mestu sem bila vodja izmene v trgovini z živili. Lani sem prevzela dodatne naloge glede prisotnosti na družbenih medijih, ko sem predlagala, da na omrežju Facebook ustvarimo račun za trženje. Med naporno praznično nakupovalno sezono sem oblikovala objave za Facebook, komunicirala s člani ekipe, pripravljala urnike in zagotavljala odlične storitve našim strankam. Za boljše obvladovanje dela sem sestavila podrobne urnike in optimizirala svoj čas z učenjem o trženju na družbenih medijih s poslušanjem zvočne knjige med zlaganjem na police ali skladiščenjem. Zbirala sem informacije strank, medtem ko sem jim pomagala do izdelkov, ki so jih želeli. Ob koncu sezone smo dobiček povečali za 15 odstotkov.«


Nekatera delovna mesta so takšne narave, da vključujejo precejšnje delovne obremenitve in posledično tudi stres. Zato naj vas ne preseneti, če vas bodo delodajalci na razgovoru spraševali o izkušnjah in metodah za obvladovanje takšnih okoliščin. Kandidati, ki bodo znali pristopiti k temu vprašanju in nanj zadovoljivo odgovoriti, bodo pri izbiri najprimernejšega posameznika za razpisano delovno mesto preprosto v prednosti. Dandanes namreč ni službe, ki ne bi bila povezana s stresom.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Prvi razgovor: kako prepričati?
2. Kako čim primerneje odgovoriti na »zoprna vprašanja« med zaposlitvenim razgovorom
3. 10 vprašanj, ki jih lahko zastavite na razgovoru

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela