Ohranite nadzor nad svojo kariero in zasebnim življenjem!

2.11.2021


Vse prevečkrat se pripeti, da v vsakdanjem življenju dajemo delu prednost pred vsem ostalim. Želja po uspehu je sicer nekaj povsem običajnega, a kadar začnete na račun kariere zanemarjati vse ostalo, predvsem pa lastno zdravje in dobro počutje, je čas, da razmislite in nekaj spremenite.

Skušajte vzpostaviti nadzor

Ustvarjanje harmonije med delovnimi obveznostmi in osebnim življenjem je lahko za tiste, ki jim kariera predstavlja največjo vrednoto, precej zahtevna naloga. A, če se zavedate, da uravnoteženo poslovno in zasebno življenje pripomoreta k vašemu boljšemu psihofizičnemu delovanju, uravnoteženosti čustev ter vsesplošnemu boljšemu počutju, potem vam verjetno ne bo pretežko vzeti vajeti svojega življenja v svoje roke in skušati vzpostaviti nadzor. 


Teorija štirih gorilnikov

Predstavljajte si, da imate v sebi določeno zalogo plina (gre za vaš čas, energijo in motivacijo), ki jo morate, pa naj bo zaradi lastne izbire ali pa na račun obveznosti, porazdeliti med štiri gorilnike:

DELO

ZDRAVJE

ODNOSI

HOBIJI


Seveda je največji izziv žonglirati z vsemi štirimi in večina ljudi bo takoj priznala, da  njihovi gorilniki ne oddajajo toliko plina, kot bi si želeli. Pri nekaterih bo največ plina porabil gorilnik za delo, najmanj pa gorilnik, namenjen zdravju – na račun dela namreč niste imeli časa za obisk fitnesa, pa tudi spali ste v zadnjem tednu bolj malo, ker ste zvečer predolgo sedeli za računalnikom in skušali opraviti še nekaj dela. V bistvu je vseeno, kaj je vzrok, pomembno je, da se tega zavedate, saj lahko le tako prevzamete in ohranite nadzor nad ravnovesjem.

Včasih si je treba na urnik zapisati tudi čas za kosilo

»Zaposleni se morajo zavedati, da med delovne in zasebne naloge razporejajo svoj čas in energijo. Včasih eno področje potrebuje več časa, včasih več energije – našega fokusa, usmerjene pozornosti, prisotnosti. Kadar se nam to ravnovesje poruši, moramo najprej ugotoviti, ali nam je padla energija na splošno ali pa je samo nismo ustrezno razporedili.

Če nam je padla energija na splošno, je pomembno, da jo okrepimo. Za to obstaja skoraj toliko receptov, kot obstaja zaposlenih. Če pa energije nismo prav razporedili, je pomembno, da najprej pogledamo na zadevo glede na različne časovne komponente. Ja, ob ponedeljkih res velik del dneva preživimo v službi, a je ob nedeljah navadno ravno obratno. Prav zato je treba vedno preveriti, ali se v daljšem časovnem intervalu to uravna ali ne; in če se ne, se lotimo uravnavanja. Včasih si je treba na urnik zapisati tudi čas za kosilo. Včasih pa tudi čas zase,
« je razložila Zinka Kosec, specialistka za človeške vire in organizacijo menedžmenta ter doktorska kandidatka Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.


Ustvarjajte si obveznosti

Za boljše ohranjanje ravnovesja med štirimi gorilniki si lahko pomagate z ustvarjanjem obveznosti. Takšen primer so starši, ki morajo ob 16. uri pobrati otroke iz vrtca in jim uspe postoriti, kar so si zadali, pravočasno:


»Gre za dva motivacijska fenomena, "pull in push' (povleci in potisni, op. a.). In če te nekaj vleče domov, se boš gotovo bolj potrudil, da boš prej opravil svoje delovne naloge in lahko šel domov. Tudi športno druženje s prijatelji je 'pull'. Po drugi strani pa je lahko odhod domov nekaj, kar vas potiska – 'push'. Veste, da vas soma čaka določena obveznost. Takrat se mobilizacija posameznika izjemno poveča in usmeri v cilj – opraviti torej vse naloge, ali pa jih preložiti, do določene ure. Tako je posameznik osredotočen na čas, ko bo odšel domov.

Ker gre za nekaj zunaj njegovega dela, kar je odvisno od njega samega, do tega čuti odgovornost. Navadno imajo takšni ljudje močan občutek odgovornosti tudi v delovnem okolju. Zelo pogosto se namreč izkaže, da posamezniki, ki imajo slab nadzor nad ohranjanjem ravnovesja med kariero in zasebnim življenjem, nimajo vsebin, ki bi jih vlekle ali potiskale v čas zasebnega življenja,
« je nadaljevala Zinka Kosec, sicer tudi ustanoviteljica in direktorica zavoda za aktivni razvoj Akademija Akcija.


V praksi pa je lahko ustvarjanje obveznosti videti tako:

  • Pri delu se držite zadanih rokov. Mnogim so v veliko pomoč t. i. »to-do« seznami oziroma seznami opravil. Poiščite strategije, ki so vam pisane na kožo in vam najbolj ustrezajo. Če ste oseba, ki ne zna reči »ne«, potem je smiselno, da si ne ustvarjate še dodatnih obveznosti na delu. Po zaključku delovnega časa ne sprejemajte več službenih klicev ali odgovarjajte na službena elektronska sporočila. 
  • Pri zdravju je lahko cilj, da boste vsak dan naredili 5.000 korakov – kar lahko merite s telefonom ali pametno uro. Stvar lahko še dodatno začinite tako, da s kakšnim prijateljem ali dvema ustvarite skupino, kjer spremljate dogajanje drugega člana – kdo je danes prvi prišel do številke 5.000. Kdo je številko presegel in za koliko ... Na ta način ne morete goljufati, komponenta prijateljske tekmovalnosti pa je pri motivaciji vselej dodatna prednost. 
  • Pri motivaciji se zanesite na prijatelje in odnose – dogovorite se z njimi za rekreacijo enkrat tedensko. Če niste športni tip, lahko izberete igranje (računalniških) iger (na daljavo) vsak torek zvečer ali pa bralni krožek, če ste ljubitelj knjig.
  • Seveda imate na izbiro tudi celo paleto drugih prostočasnih aktivnosti, a bodite pozorni, saj je lahko ustvarjanje obveznosti v povezavi s hobiji dvorezen meč. Bend s prijatelji lahko hitro preraste v delovno obveznost, saj je glasba, ki jo ustvarjate v prostem času dobra, vabljeni ste na vse več nastopov in hitro se začne dogajati, da zjutraj hodite v službo neprespani ter utrujeni. 

Vam popoldanski klic več da ali vzame?

Vseeno pa je realnost današnjega časa naslednja: tudi ko enkrat odidemo iz službe, službo še vedno nosimo s seboj – v obliki elektronskih sporočil, telefonskih klicev izven delovnega časa in dela, ki ga bomo dokončali doma popoldan, zvečer, med vikendom itn. Kako ukrepati v tem primeru?


»Pomembno se je zavedati, ali nam bo popoldanski klic več vzel ali več dal. Kaj želim s tem povedati? Če imam dovolj močno hrbtenico in sem se odločila, da v prostem času ne bom sprejemala službenih klicev, je to v redu. Če pa se na klic ne oglasim in potem ves čas razmišljam, kaj so mi hoteli sodelavci povedati, to pomeni, da mi je to več vzelo,« je povzela svoje misli Koščeva, ki je letos nastopila tudi v okviru kariernega sejma MojeDelo.com, in dodala:

»Odvisno je tudi od tega, kaj se nam trenutno dogaja. Če smo z ostalimi družinskimi člani dogovorjeni, da bomo čas preživeli skupaj, je prav, da se tega tudi držimo, saj jim s tem dajemo vrednost. Prepogosto nezavedno mislimo, da bodo domači, ker so nam blizu, že razumeli, vendar se moramo zavedati, da tu ne gre zgolj za mentalno raven, ampak tudi čustveno, ki je mnogo subtilnejša.«


V današnjem delovnem okolju je pogost pojav dodatno delo, ki pa spravlja mnoge zaposlene v stisko. Pri tem je najpomembneje, da ste odgovorni in sprejemate le tisto delo, za katero verjamete, da ga lahko dobro opravite. Zavedajte se namreč, da boste morali za slabo opravljeno delo tudi prevzeti odgovornost.

Nasvet je za vas napisala: Tjaša Kuharič Srša, HR specialistka MojeDelo.com
Sem kadrovnica s srcem in dušo, specializirana za iskanje in selekcijo kadra. Veliko veselje mi prinašajo psihometrična testiranja (kandidatov) in iskanje vedno novih načinov, kako lahko kandidatom pomagam pri kariernem napredku.

Preberite tudi:

1. Duševno zdravje na delovnem mestu
2. Kako se soočiti z nepričakovanimi situacijami na delovnem mestu?
3. Ali ste blizu izgorelosti?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela