Kariera skozi oči spola: Kako se ženske in moški razlikujejo v poslovnem svetu

6.3.2024


Nemalokrat se ženske na vodilnih položajih v poslovnem svetu srečajo z vprašanjem, kako se počutijo kot vodja, kakšna je njihova prednost, kje vidijo slabosti. Tiste, ki ne poznajo dlake na jeziku in jih odlikuje drznost, znajo na to odgovoriti tudi ironično, saj se v moški vlogi še niso preizkusile. Vseeno pa se ženske v sodobnem poslovnem svetu še vedno soočajo z izzivi, ki jih ustvarja spolna neenakost. In čeprav trend žensk v poslovnem svetu zadnja desetletja narašča, je stanje daleč od idealnega.

Ženske so se stoletja borile proti stereotipu, da morajo ostati doma, da naj kuhajo, čistijo in skrbijo za družino. Z željo po večjih možnostih za enakost in splošnem izboljšanem svojega položaja so začele vstopati tudi na delovna mesta, ki se jim sicer tradicionalno niso pripisovala. V nekaterih panogah so se celo izkazale za izjemne. S tem pa so prišli tudi novi izzivi – v obliki prednosti in pomanjkljivosti oziroma zahtevnih izzivov.

Prednost žensk v poslu

1. Raznovrstnost pomeni inovativnost

Od spolne različnosti v kolektivih pa do večgeneracijske ali kulturne različnosti podjetja lahko pričakujejo predvsem več ustvarjalnosti in inovativnosti. Moški in ženske imajo namreč nujno različne izkušnje in ozadje, ki oblikuje njihov pristop k poslu. Medsebojno sodelovanje, argumentiranje in sprejemanje drugače mislečih lahko spodbuja inovativne ideje, ki organizaciji omogočajo napredek. Nekatere svetovno znane korporacije, kot sta Disney in L'Oreal, menda na tem gradijo svoj uspeh.

2. Mehke veščine nasproti tehničnim

Ženske se odlikujejo po mehkih veščinah, ki so še kako potrebne za uspešno vodenje podjetij. Čeprav so trdne veščine (tradicionalno pripisane moškim), kot so tehnična spretnost, usposobljenost in pridobljeno znanje, za številne direktorje dolgo veljale za temelj poslovnega uspeha, postajajo mehke veščine vse bolj zaželene poklicne lastnosti. Res je učinkovito komunikacijo, empatijo, sočutje, prilagodljivost – vse, kar sicer tradicionalno pripisujemo ženskam – težko izmeriti, lahko pa to odločilno vpliva na delovno vzdušje, odnose in s tem na poslovni rezultat. Mehke veščine so v času avtomatizacije še posebej pomembne, saj se jih za razliko od trdih veščin ne da avtomatizirati.

3. Ženske predstavljajo veliko kupno moč

Ocenjuje se, da ženske v svetovni potrošniški porabi predstavljajo bolj rastoči trg kot Kitajska in Indija skupaj. Pomeni, da so »krive« za kar 85 odstotkov komercialnega nakupovanja. Njihov interes bi se veliko bolj jasno lahko odrazil v oglaševalskem poslu, če bi bilo v oglaševanju več kreativnih direktoric. Ženska kupna moč bi tako lahko bila vodilo pri zaposlovanju, saj prinašajo dragocen vpogled v razmišljanje in želje potrošnika. Seveda je podobno tudi z moškimi komercialnimi željami po izdelkih ali storitvah, a te že tradicionalno niso tako raznovrstne.

V življenjepis vključite trde ali mehke veščine

Ko ustvarjate svoj življenjepis, razmislite o vključitvi razdelka, ki bo poudaril vaše sposobnosti oziroma spretnosti. Izberite takšne, ki so za želeno delovno mesto pomembne. Katere so te, lahko razberete iz objave za delovno mesto, na katero se prijavljate, običajno so navedene kot »zahteve« ali »delovne veščine«. Sicer pa oboje – torej tako tiste, ki veljajo za moške, in tiste, ki veljajo za ženske, lahko razvijete na različne načine ne glede na spol.

Izzivi žensk v podjetništvu

1. Premajhna zastopanost na ključnih področjih

Medtem ko številne panoge kažejo trend naraščanja ženske delovne sile, v sektorjih, kot so finance, inženiring in tehnologija, še vedno močno prevladujejo moški.
Nezadostna zastopanost žensk je lahko posledica nenehnega stereotipa, da je zanimanje za »težko znanost« nežensko. Ker pa naj bi bili prav ti poklici med najhitreje rastočimi in najbolje plačanimi, je pomembno, da se ženske počutijo opolnomočene, da pridobijo spretnosti in izkoristijo priložnosti, ki jih ponuja kariera v znanosti, tehnologiji in na sorodnih področjih.

2. Pristranskost glede spola na delovnem mestu

Večina vodstvenih delavcev zagovarja prepričanje, da bi morala zaposlitev dobiti najbolj primerna oseba – ne glede na spol, žal pa poznamo zgodbe, ki tega ne potrjujejo. Ženske, ki zasedajo ali se želijo postaviti na vodilna mesta, pogosto menijo, da so pod posebnim nadzorom. Če se moške spodbuja, da so ambiciozni ali samozavestni, se ženske že od malih nog opozarja, naj ne bodo »šefovske«, naj ubogajo in naj ne bodo svojeglave. Enake lastnosti – pobuda, strast in prevzemanje odgovornosti – se na delovnem mestu še danes pri moških in ženskah različno razlaga. 
Se mar zato nezavedna pristranskost kaže tudi v tem, da so pri iskanju dela uspešnejše ženske z moškim ali spolno nevtralnim imenom v svojem življenjepisu?

3. Uspešnost pri pogajanju o plači

Razlika v plačilu med spoloma naj bi bila posledica tega, da več kot polovica žensk sprejme ponujeno plačo, medtem ko se moški za plačo pogosteje pogajajo, preden jo sprejmejo. Naj se sliši še tako nazadnjaško, imajo moški več samozavesti, ko se potegujejo za vodilna mesta ali se pogajajo o plačilu. Na drugi strani se ženske v takih položajih soočajo s »sindromom vsiljivca« – saj se veliko več sprašujejo, ali so dovolj dobre, vredne in sposobne. Zato so ženske, ki ta sindrom premagajo in verjamejo v lastno vrednost ter zahtevajo plačo, ki to odraža, pomemben faktor pri odpravljanju razlike v plačah.

4. Moško-ženske posledice pandemije

Položaj žensk v poslovnem svetu je poslabšala tudi pandemija. Od takrat se ponovno povečuje vzel, ki je bila pred leti že zapolnjena, to je vprašanje, kdo ima prednost pri zaposlovanju in razlika med moškimi in ženskimi plačami. V času pandemije so se različni sektorji odločili za digitalizacijo in avtomatizacijo pri delih, ki so jih prej opravljale ženske. Tako bi se po različnih raziskavah sodeč v letih do 2030 moralo kar 28 odstotkov žensk usposobiti za drugo delo, sicer se bo plačna vrzel samo še večala.

 5. Materinstvo ne bi smelo biti ovira

Tudi v sodobnem svetu se ne tako redko sreča prepričanje, da je za določene poklice oziroma karierne odločitve materinstvo ovira. Še vedno se veliko žensk na razgovoru za službo sooči z vprašanjem o načrtovanju družine, medtem ko je takšno vprašanje za moškega kandidata skoraj nepredstavljivo.
Ženske danes vse bolj težijo k uravnovešenemu življenju, a si ob izbiri ali menjavi poklica tudi same, pogosteje kot moški, zastavijo vprašanje, kako bo služba vplivala na njihovo družino oziroma materinstvo. Zato je usklajevanje poklicnega in družinskega življenja velik problem, s katerim se najbolj soočajo ženske, ki so poročene in imajo otroke. Čeprav na drugi strani prav to v poklicno okolje morda prinaša dodatne mehke veščine.Nasvet je za vas napisala:  ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako ustvariti trajnostno poklicno pot?
2. Kako shajati s toksičnim šefom?
3. 10 strategij za uspešno iskanje zaposlitve

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela