Kako se učinkovito predstaviti?

30.8.2023


V zadnjem letu je dogajanje na trgu delovne sile izjemno aktivno – predvsem s strani zaposlovalcev, saj v Sloveniji tako velikega povpraševanja po delavcih ne pomnimo. Za iskalce zaposlitve to pomeni spoznavanje novih morebitnih sodelavcev in še več okoliščin, v katerih se bodo morali čim bolj učinkovito predstaviti.

»Povejte nam več o sebi« so besede, ki se jim boste le stežka izognili na katerem koli področju svojega življenja, zato imejte v mislih, da je sposobnost profesionalne (samo)predstavitve, ena ključnih veščin na delovnem mestu. Čeprav to marsikoga prestraši, je treba poudariti, da je sposobnost učinkovite predstavitve bistvenega pomena, da ustvarite dober in trajen prvi vtis ter vzpostavite pozitiven odnos. Toda kako strniti svojo celotno osebnost v nekaj jedrnatih povedi? Spodaj smo navedli nekaj primerov dobrih praks, kako se profesionalno in učinkovito predstaviti, da boste izstopali iz sivega povprečja.

1. Predstavite se na kratek in jedrnat način

Vseeno je, ali se predstavljate osebno, po telefonu, pisno ali virtualno – nihče si ne bo zapomnil zapletenih podrobnosti o tem, kdo ste, zato poskusite z nekoliko bolj domiselnimi prijemi, da se ljudem vtisnete v spomin. Najboljše predstavitve vzbudijo zanimanje, zato navedite ravno dovolj informacij in morebitni delodajalci bodo z veseljem nadaljevali pogovor z vami. Primer: »Moje ime je Kaja Uras in sem športna novinarka. V zadnjih letih sem se specializirala za poročanje o ekstremnih športih.«

2. Pustite svoji osebnosti, da pride do izraza in zasije

Nekateri iskalci zaposlitve si za določena vprašanja vnaprej pripravijo odgovore. To je včasih lahko tudi dvorezen meč, saj kadrovniki hitro zaznajo vnaprej naučene odgovore, ki zvenijo preveč generično in politično korektno. V tem primeru lahko dobijo občutek, da vsem odgovarjate na isti način, samo da bi dobili, kar želite, in vas zato ne bodo obravnavali kot resnega kandidata. To ne pomeni, da se ne smete pripraviti na to vprašanje, bodite le pozorni, da med pripovedovanjem ne delujete kot robot brez čustev, ki deklamira na pamet naučene odgovore.

Prilagodite se sogovorniku in vzdušju v sobi. Skušajte najti način, kako izstopati, medtem ko v isti sapi ostajate profesionalni in vljudni. Primer: »Moje ime je Helena Balgne in sem cvetličarka. Rože so način, s katerim se umetniško izražam, pa naj gre za šopke za vsako priložnost ali poročno dekoracijo. In pišem se BALGNE, ne BLAGNE, čeprav mi je ime Helena.« Zapomnili si vas bodo delno zaradi rož, zagotovo pa zaradi dela s Heleno Blagne.

3. Bolj kot nase se osredotočite na to, kako lahko pomagate drugim

Kadar se znajdete s sodelavci na poslovnem dogodku, ki je hkrati tudi dobra priložnost za mreženje, je veliko bolj verjetno, da si vas bodo ljudje zapomnili, če jim boste znali najprej prisluhniti. Poslušajte sodelavce, ki govorijo o sebi, nato pa skušajte ugotoviti, kako lahko doprinesete pogovoru, brez da bi takoj v ospredje rinili sebe, svoje dosežke ali zahteve.

4. Kadar se predstavljate pisno oziroma po e-pošti, ne pošljite le svojega življenjepisa

CV je pomemben, mu pa morate vsekakor priložiti tudi kakovostno spremno pismo. Zato v telo svojega elelektronskega sporočila zapišite dosežke, ki so najbolj vplivali na vašo kariero. Pri poslu gre pač za igro številk in kazalnikov uspešnosti, zato je to dober način, da pritegnite pozornost zaposlovalcev. Primer: »Zadnjih 5 let sem delal kot elektroinženir v Luki Koper. Z delom sem pridobil dobre temelje za nadaljnje strokovno delo v težki industriji, pri čemer mi je uspelo izboljšati programe preventivnega vzdrževanja in sistemov invetarja za zmanjšanje nenačrtovanih izpadov za 34 %, podaljšati povprečno življenjsko dobo elektronskih industrijskih sisitemov in komponent za 25 %, v enem letu znižati stroške popravil in zamenjave strojev za 250.000 evrov, odpraviti težave z vezjem, ožičenjem in drugimi električnimi/elektromehanskimi težavami ter uvesti izboljšave za preprečevanje prihodnjih težav.

5. Bodite pozorni na neverbalne znake in svojo govorico telesa

Pri osebnih predstavitvah se mnogi zlahka povsem zatopijo v svoje besede, celo do te mere, da povsem pozabijo na neverbalno komunikacijo in kaj sporočajo s svojo govorico telesa. Želite narediti dober prvi vtis? Potem s sogovornikom ohranjajte očesni stik, sprostite ramena in roke ter se naučite trdno stisniti roko.


Način, na katerega se predstavite, novim sodelavcem sporoča, kako se boste v prihodnosti z njimi povezovali in komunicirali. Zato je pomembno, da to storite pravilno. Vseeno je, ali se morate predstaviti iz oči v oči, pisno preko elektronskega sporočila, po telefonu ali virtualno; vselej morate povedati svoje ime in vlogo ter navesti nekaj osnovnih informacij. Kadar se želite predstaviti novim sodelavcem in strokovnjakom s področja vašega dela, ne pozabite ohranjati dobrega očesnega stika in pozitivno govorico telesa. V mislih imejte poslovni bonton, vaš glas naj bo jasen in ... ne pozabite na nasmeh!

Kako se predstaviti novim sodelavcem?

Recimo, da je danes vaš prvi dan na novem delovnem mestu. To pomeni, da se boste morali kar nekajkrat predstaviti, saj je vaša nova ekipa kar obsežna. Vaš namen je seveda s temi ljudmi kar najbolje sodelovati, zato izkoristite svojo predstavitev, da si vas bodo zapomnili v pozitivni luči. Primer: »Živijo, ime mi je Tine in prihajam iz Dvora. Navdušen sem, da bom lahko z vami delal na oddelku za trženje – projekt zdravstvenega zavarovanja se mi zdi izjemno aktualen in zanimiv. Pogovor o poslu je moja strast, zato prosim, ne oklevajte in potrkajte na moja vrata, če bi kdaj radi s kom predebatirali kakšno idejo. Ker imajo moji domači turistično zidanico, ste vsi vselej toplo vabljeni na ocvirkovko in kozarec cvička, kadar se boste znašli na Dolenjskem.«Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Iščete svojo (prvo) službo? Preverite nasvete, kako biti uspešni
2. Skrivno orožje na zaposlitvenem razgovoru: Raziščite podjetje
3. Zastavite si svoje karierne cilje

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela