Ivo Boscarol: Vizija podjetništva, inovacije in vračanje družbi

14.11.2023


Na Kariernem sejmu MojeDelo.com v Ljubljani je Ivo Boscarol, ustanovitelj podjetja Pipistrel, navdušil občinstvo z izjemnimi vpogledi v svet podjetništva. Za vse, ki ste predavanje zamudili oziroma si želite nove doze motivacije, razkrivamo pogovor z Ivom Boscarolom, v katerem smo se dotaknili njegove vizije prihodnosti podjetništva, skrivnosti obvladovanja stresa ter pogleda na družbeno odgovornost in trajnost.

Kako vidite prihodnost podjetništva?

Morda za razliko od veliko mojih kolegov vidim prihodnost v Sloveniji in tudi drugod zelo optimistično. Podjetništvo se je ohranilo skozi tisočletja in nobena kriza, vojna, nespameten režim ali nesposobna vlada ga niso mogli zaustaviti. Podjetništvo bo vedno našlo način za preživetje, dalo ljudem to kar potrebujejo in polnilo proračun za socialno varnost državljanov.

Kaj menite, da bodo ključne spremembe in trendi v naslednjih 4-ih letih?

Vse več bo iskanja novih tehnoloških smeri za ohranjanje konkurenčnosti, prisotni bodo novi prijemi in potrebna bodo nova znanja za uspešnost na dolgi rok, kar je podjetništvu cilj.

Kako obvladujete stres in pritisk, ki pogosto spremljata podjetništvo? 

Tako, da delam to kar me veseli, izbiram ekipo, ki verjame v moje programe, je motivirana, se veseli z mano in z odgovornostjo ter pripadnostjo preprečuje stresne dogodke. Predvidevam trende in razpršujem tveganja, da preprečujem stresne situacije.

Kakšni so vaši najboljši načini sproščanja?

Ustvarjanje v ekipi mladih sodelavcev, pogovor in druženje z ljudmi, ki tudi slišijo in ne samo poslušajo, posredovanje izkušenj in znanja na mlajšo generacijo, vsakodnevni daljši sprehod.

Kako pomembna je družbena odgovornost in trajnost v vašem poslovnem modelu?

Najpomembnejša. Dandanes nobene uspešne zgodbe ne morete narediti sami. Potrebno je sodelovanje ekipe in širše družbe ter tudi narave, saj smo vsi del nje. Zato je treba sodelavcem, družbi in naravi vračati njihov doprinos na razne načine, tudi s trajnostnim delovanjem.
Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Je delovni naziv pomemben in zakaj?
2. Kako se učinkovito predstaviti?
3. Poskrbite za svoje duševno zdravje na delovnem mestu

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela