Doprinos introvertov in ekstravertov na delovnem mestu

21.9.2023


Ste na zabavah nekje bolj v središču sobe ali raje dogajanje opazujete z obrobja? Ali sestanku prvi dvignete roko ali raje najprej zadeve tiho premislite, šele nato spregovorite? Kakšno povezavo ima vse to z delovnim mestom? Se vam morda zdi eden od sodelavcev nedostopen in odmaknjen? Morda drug preveč govori? Tokrat bomo podrobneje osvetlili, kaj pomeni, če je človek introvert ali ekstravert, in kako najbolje sodelovati z vsakim od njih – navsezadnje je zaradi tega lahko kolektiv močnejši in uspešnejši.

Ste introvert ali ekstravert?

Bill Gates je tih in izjemno inteligenten, a mnenja drugih nanj navidezno nimajo vpliva. Je introvertiran, a nikakor ni sramežljiv. Na drugi strani je veliko estradnih umetnikov družabnih in karizmatičnih, a imajo hkrati tremo, preden stopijo na oder. Spadajo med sramežljive ekstravertne posameznike.

Biti introvertiran ali ekstravertiran ne pomeni, da ste tihi oziroma vselej brez dlake na jeziku. Pojma se nanašata na sredstva, s katerimi se človek 'polni' in obdeluje dražljaje. To pomeni, da introvertirani posamezniki 'svoje baterije' polnijo s samoto, medtem ko ekstravertirane z energijo napaja preživljanje časa z drugimi ljudmi. Odrasle introvertirane osebe so bolj nagnjene k poudarjanju čezmernim dražljajem v vsakdanjem življenju. Sem spadajo javni nastopi, velika poslovna srečanja ali množične zabave. Po drugi strani imajo ekstraverti nizek prag vzdržljivosti, zato se lahko počutijo izčrpani, če preveč časa preživijo sami.

Za lažje razumevanje

Če ste introvertirani, verjetno po napornem dnevu v službi najbolj uživate v času, ki ga preživite sami ali s prijateljem med globokim pogovorom na štiri oči. Všeč vam je, da je vaša skupina prijateljev majhna, a tesna. Preden spregovorite, stvari dobro premislite, svoje delo pa najbolje opravljate takrat, ko ste ločeni od motenj in drugih ljudi. 

Če ste ekstravertirani, vas navdušuje pogovor z neznanci, na zabavah pa uživate v preskakovanju z enega pogovora na drugega. Vaše družabno življenje je izjemno pestro in aktivno. Brez težav izražate svoja mnenja, pri delu pa se naravnost razcvetite, kadar sodelujete z drugimi. 

Kljub temu pa ne smemo posploševati, da so introvertirani ljudje asocialni oziroma ekstravertirani posamezniki niso sposobni biti sami. Kot je nekoč dejal oče analitične psihologije Carl Jung: »Na svetu ne obstaja čisti introvert ali ekstravert. Takšen človek bi prebival v umobolnici.« Upoštevajte, da se introvertnost in ekstravertnost nanašata na to, kako si 'polnimo možgane'; ali teče naša energija na splošno navznoter ali navzven. 

Če niste prepričani, kam spadate na lestvici introvertnosti oziroma ekstravertnosti, lahko preverite in ugotovite – številni dejansko sodijo na sredino ali pa so ambivertirani (so oboje).

Introvertirane vodje odlikuje potrjevanje pobud zaposlenih in pozorno poslušanje njihovih predlogov. Ni pomembno, ali ste vodja ali sodelavec. Če želite imeti zdravo in produktivno delovno okolje, je razumevanje ljudi, s katerimi delate, ključnega pomena. 

Kako ravnati, če imate v svojih vrstah introvertirane zaposlene:

  • Namenite jim čas, stran od skupine, da se lahko osredotočijo na naloge, in ustvarite vzdušje, ki je spodbudno za učenje, sodelovanje in napredek.
  • Z njimi načrtujte sestanke na samem za obveščanje o novostih ali učenje novih veščin.
  • Namesto da jih postavite v nove okoliščine brez opozorila, jim raje dopustite nekaj časa za opazovanje.
  • Namenite jim čas za razmislek, namesto da od njih zahtevate takojšnje odgovore.
  • Roki naj bodo vnaprej določeni in navedeni (npr. opozorite jih, da imajo na voljo še eno uro, da zaključijo pomembno nalogo).

Kako ravnati, če imate v svojih vrstah ekstravertirane zaposlene:

  • Delo zastavite tako, da bo ekipno in strukturirano, saj bodo na ta način v prisotnosti drugih lahko razvijali svoje ideje.
  • Njihove naloge naj bodo zanimive in privlačne, da se izognete pomanjkanju motivacije.
  • (Po)hvalite in spodbujajte njihovo navdušenje.
  • Ko so naloge pojasnjene in razdeljene, dovolite, da se nemudoma zatopijo v svoj projekt.
  • Na njihovo delo se odzivajte s fizično in verbalno komunikacijo.

Kaj to pomeni za zaposlene?

Za introverte 

Naučite se utišati ali v celoti izklopiti družbene pritiske, ki vam narekujejo, da morate biti družabnejši, agresivnejši ali zahajati več v družbo. Če se opravičujete, da ste, kar ste, ali se pretvarjate, da ste nekdo, ki to ni, bo to zadušilo vašo ustvarjalnost in učni proces. Kadar imate čez dan več zaporednih sestankov, si vzemite čas in ponovno zberite moči za nadaljevanje, pri čemer ne pozabite vzdrževati stikov z drugimi ljudmi. Ko menite, da je to nujno, stopite iz svojega območja udobja – ugotovili boste, da je to bistveno lažje storiti, ko boste našli nekaj, kar vas bo resnično navdušilo.


Za ekstraverte

Naučite se aktivno poslušati, nato pa vložite svoj čas v poslušanje zamisli drugih; bodite dovzetni za pomen dela z različnimi vrstami ljudi. Preden spregovorite, stopite korak nazaj in se vprašajte, ali in kako boste s povedanim prispevali k vrednosti. Ste sposobni obvladati pozornost v sobi in biti dinamičen vodja, zato se poskusite naučiti, kako najbolje izkoristiti prednosti različnih posameznikov.


Ljudje hitro zapadejo in se ujamejo v bitko introverta proti ekstravertu. Dejstvo je, da osebnostne lastnosti živijo v kontinuumu. Človeško vedenje je spremenljivo in lahko zelo odvisno od okoliščin. Kategorije osebnosti nam pomagajo razumeti, kdo smo in kako krmariti barko v različnih družbenih okoljih, ki nas med seboj tako močno povezujejo. Z iskanjem ravnovesja med dejanji in mislimi bolje ustrežemo sebi in drug drugemu, kar pa se ne kaže samo na delovnem mestu, temveč tudi širši družbi.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Sprememba kariere – kako se lotiti, kaj narediti, kaj ne narediti
2. Kaj storiti, če vas po razgovoru za delo doleti »ghosting«?
3. Dodatne veščine – dodatne zaposlitvene priložnosti

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela