10 prijemov za lažje delo z zoprnim šefom

29.8.2022


Ste že kdaj naleteli na osebo, ki ni primerna za položaj šefa, je obsedena sama s seboj, trdo dela samo, kadar jo drugi opazujejo, še hitreje si prilasti zasluge drugih, kadar so stvari opravljene dobro, oziroma jim naprti krivdo, kadar niso?

Praktično vsakdo je na neki točki v življenju bodisi delal za zoprnega šefa bodisi mu je bil do neke mere in v določeni vlogi izpostavljen. Nekateri nadrejeni porabijo ogromno časa in energije za razmišljanje, kako bi si nagrebli čim več vpliva, uspeha in moči, zato so posledično nagnjeni tudi k laganju oziroma olepševanju ali prirejanju resnice, da bi se počutili pomembno. Največja težava pri narcističnem šefu je, da nikoli ne občuti ali pomisli, da je on dejanska težava. Tak posameznik bo vselej našel primernega grešnega kozla ali pa si bo na videz naključno izbral enega izmed zaposlenih, na katerega bo prevalil vso krivdo, kadar bo šlo kaj narobe.

Če imate torej opravka s takšnim nadrejenim, imate v bistvu dve možnosti: ali daste odpoved in si poiščete drugo službo ali pa ostanete in najdete načine, kako delovati s takšnim šefom. Če se odločite za zadnjo možnost, nikar ne skušajte spremeniti svojega šefa, temveč spremenite sebe in svoje odzive nanj. Ker so interakcije z narcističnimi osebami lahko zelo naporne, je spodaj opisanih nekaj prijemov, ki vam bodo pomagali obvladovati takšno vedenje (ali pa vsaj preprečili, da bi se še dodatno razmahnilo).


1. Postavite jasne meje

Postavite jasne, trdne meje, kjer koli in kadar koli jih potrebujete, nato pa se jih dosledno držite. Ne pozabite, da meje niso namenjene nadzorovanju drugih, temveč so vaše vodilo, kaj je in kaj ni sprejemljivo. Meje so del vaše skrbi zase – so nekaj običajnega, zdravega in pogosto prepotrebnega.


2. Odgovorite, ampak se ne odzivajte

Sami sebi boste naredili medvedjo uslugo, če boste osvetlili slabo vedenje narcističnega šefa, saj je to voda na njegov mlin – takšni ljudje namreč hlastajo za pozornostjo. Raje se naučite odzivati na način, ki vam bo omogočil nadzor nad možnostmi in izbirami; če začutite, da se odzivate na napačen način, se raje za kratek čas umaknite in si povrnite nadzor.


3. Ne dovolite, da vam zlezejo pod kožo

Naj vas ne presenetijo javno posmehovanje, zbadanje, sramotenje, izzivanje, poniževanje itn. Ne dovolite, da vam kar koli od tega zleze pod kožo. Za upravljanje svojih misli in dejanj uporabite čustveno inteligenco. In imejte v mislih, da so kruto vedenje in besede slab odraz vašega narcističnega šefa in ne vas.


4. Prenehajte hraniti zver

Narcističen šef se naravnost hrani s tem, da ga drugi občudujejo, zato gladko pustite zver stradati. Če razumete, da neprimerno vedenje izvira iz njegove lastne negotovosti, potem vam je tudi jasno, da grše kot se vaš narcisoidni šef obnaša, bolj je negotov vase. Hkrati pa imejte v mislih, da bolj kot boste »hranili« ali zgolj prenašali slabo vedenje, slabše bo postalo.


Terapevtka in svetovalka podjetjem, Katja Ujčič, na vprašanje, kako se soočiti s takšnim šefom, odgovarja naslednje:

»Z osebami, ki izkazujejo narcisistično motnjo, je najbolje komunicirati minimalno, brez argumentiranja, z jasno določenimi osebnimi mejami in brez dvomov vase. Zavedati se je namreč treba, da ne boste nikoli 'zmagali', dosegli razumevanja ali strinjanja, kaj šele pohvale. Nikoli. Igra se zanje nikoli ne konča. Bolj kot jo igrate, slabše bo za vas. Treba je torej nehati upati, da se bo kaj spremenilo. Ne, postalo bo še slabše. Narcis se ne bo nikoli spremenil.

V takih primerih se je treba vprašati, kaj je pomembnejše, vaše duševno zdravje ali služba. Preden pa odidete iz službe z narcističnim šefom, je pomembno, da s strokovnjakom predelate notranje vzorce, zaradi katerih ste kot magnet za narcise, saj boste lahko drugače pristali v še slabšem narcističnem odnosu.«


5. Ne opolnomočite tistih, ki si tega ne zaslužijo

Že res, da ima vaš šef določeno stopnjo moči zaradi položaja, ki ga zaseda, toda hkrati ni vodij brez sledilcev. Ne sledite tistim, ki jih ne občudujete, tistim, ki jim ne zaupate, in tistim, ki lažejo. Svoje delo opravljajte po najboljših močeh ter s spoštovanjem, častjo in integriteto. Če boste delovali po teh principih, se vas bo prijel sloves enega izmed bolj razumnih in boljših zaposlenih.


6. Vselej preverite vse

Narcis se bo vedno prikazoval kot žrtev, ki je v vseh pogledih nedolžna. Kadar ga resnica užali (in to je kar pogosto), jo hitro zamenja za laži in polresnice. Če imate opravka z narcističnim šefom, bodite pripravljeni na veliko preverjanja.


7. Ne prepirajte se, nikoli!

Nikoli se ne prerekajte z narcisom, saj bo vse, kar izrečete in naredite, obrnil proti vam. Ne prepirajte se in ne sodelujte; še več, pretvarjajte se, da je vaš šef neviden, saj je to zadnja stvar, ki si jo narcis želi. Nemogoče se je namreč prepirati z nekom, ki je pripravljen izkrivljati resnico, da bi ta ustrezala njegovi realnosti. Pred takšno osebo se še najbolje zavarujete tako, da ji odvzamete moč s tem, da jo naredite nepomembno in nevidno.


8. Ne pustite se izzvati

Narcisi naravnost zaživijo, kadar jim uspe najprej določeno osebo izzvati, nato pa jo še okriviti za nastal prepir. Če se znajdete v takšnih okoliščinah, ostanite mirni oziroma se ne odzovite, predvsem pa se ne pustite zvleči v njihov vrtinec disfunkcionalnosti. Ena alternativa je sprijaznjenje s spoznanjem, da so našli način, da za vse lahko okrivijo vas. Ne dovolite, da vas izzovejo ali manipulirajo z vami.


9. Ostanite osredotočeni

Ostanite osredotočeni na pomembne stvari. Delo z zoprnim šefom od vas terja nenehen napor; igrati morate po njegovih pravilih, vse se vrti okoli njega, hkrati pa je brez vsakršne odgovornosti, ko gre kaj narobe. V takšnih razmerah se človek zlahka počuti jeznega in razočaranega, zato morate takrat narediti korak nazaj in se znova opomniti, kaj je pravzaprav vaš namen in zakaj ste tu.


10. Naj bo uspeh vašega šefa tudi vaš uspeh

Čeprav je to povsem nepošteno, pa je vašemu šefu vseeno mar – kadar je pri vsem skupaj prisotnega nekaj zanj; če boste imeli dobre ideje in svoje delo opravljali dobro, si bo zagotovo prilastil zasluge za oboje. Zato poiščite načine, kako svoj uspeh uskladiti z njegovim, da se bo ON počutil zaslužnega za to, da gre VAM dobro.


Dejstvo je, da z narcističnimi ljudmi nikoli ne bo preprosto delati ali sobivati. V takšnih okoliščinah je pogosto še najpametneje preprosto oditi. Toda kaj, če te možnosti nimate? Takrat si lahko čestitate, saj med delom z narcističnim šefom pridobivate izjemno dragocene izkušnje pri soočanju z eno najtežjih osebnosti, ki jih boste kdaj koli srečali v življenju.

Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Različni slogi vodenja – kateri vam je pisan na kožo?
2. Neprimerno vedenje na delovnem mestu? Kaj storiti?
3. 4 stvari, o katerih na delovnem mestu ne smete govoriti

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela